Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi saknar 25 procent av styrkan” – hör Nicklas Nilsson i Hoting, om orsaken till att det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Foto: Moa Lindberg/SVT

Brandmän sökes i Strömsund – men få är intresserade

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas räddningspersonal i Strömsunds kommun i de mindre orterna såsom Hoting och Backe. I Hoting saknas 25 procent av styrkan och det är färre som söker tjänster som ligger ute.

– Mycket handlar om att man inte vill låsa upp sig, säger Nicklas Nilsson, stationsansvarig i Hoting.

I Backe, Gäddede, Hammerdal och Hoting söker räddningstjänsten efter deltidsbrandmän som kan vara i beredskap var tredje till var fjärde vecka. Men för de mindre orterna har det varit svårt att rekrytera, enligt Nicklas Nilsson.

– Det är väldigt sällan som någon söker tjänsterna. Det ställer till det för oss. Alla moment som vi övar inför får vi vara kreativa att lösa, säger han.

”Problem i många år”

Att det är just de mindre orterna som har det tuffast är ingen slump tror Nilsson. En minskad befolkning och färre arbetstillfällen påverkar också söktrycket.

– Vi är sist på linan att ha det tufft med bemanningen. I Gäddede har de haft problem i många, många år. Fördelen med det här jobbet är att man känner att man gör en insats för samhället, säger Nicklas Nilsson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.