Gudrun Öjbrandt, förvaltningschef för vård- och socialförvaltningen i Strömsund, svarar på Ivos senaste kritik gentemot den medicinska vården bland kommunens särskilda boenden. Foto: Florian Falk / SVT

Strömsunds kommun kritiseras av Ivo efter brister inom vård vid särskilda boenden

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2022 genomförde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre.

En av de kommuner i länet som nu får kritik av myndigheten är Strömsunds kommun efter att de förra året genomfört en fysisk inspektion på kommunens särskilda boenden.

De brister som nämns i rapporten tar bland annat upp att den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning. Det finns inte någon kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt och vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk konstaterar Ivo.

Kompetensbrist hos personal

En fråga som återkommer inom flera av punkterna tar upp är att anställda inte har tillräcklig kompetens samt att de inte behärskar det svenska spårket. Ivo poängterar att arbetsgivaren måste ställa krav vid rekrytering utifrån verksamhetens behov av kvalitet och kompetens.

– Vi ser precis som många andra kommuner i landet har ett svårt läge när det gäller personal och kompetensförsörjning, det är en svår utmaning, säger Gudrun Öjbrandt, chef för vård- och socialförvaltningen i Strömsunds kommun.

Hur ska ni arbeta för att lösa detta?

– Vi har en omfattande arbetskraftsbrist i kommunen. Men vi arbetar med frågan på olika sätt för att vi ska hitta personer genom rekrytering, vidareutbildning och genom internutbildning.

Ser över nya sätt att arbeta

För att kunna nyttja den kompetens som finns på bästa sätt berättar Öjbrandt att de tillsammans med den fackliga organisationen försökt skapa en ny funktion i form av en serviceassistent som hjälper till med olika servicesysslor i form av städning och matlagning.'

– Då kan vi låta omvårdnadspersonalens kompetens komma till användning där den bäst behövs. Men vi kommer självklart också ta till oss den feedback som vi fått av Ivo och som de har påpekat.

Gudrun Öjbrandt berättar att de kommer gå igenom samtliga punkter och utifrån kritiken utreda ärendet på enhetsnivå men även på regionalnivå. Till exempel när det handlar om bristen på läkare som är en fråga för regionen och inte kommunen.

Senast den 18 maj ska kommunen ha skickat in redovisningen till Ivo.

Även Krokoms kommuns särskilda boenden har fått kritik av Ivo. I klippet nedan kan du höra om detta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I höstas besökte IVO äldrevården i Krokoms kommun som en del i en rikstäckande genomgång av den medicinska vården inom äldreboenden. I klippet svarar Veronica Molinder, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kritiken. Foto: SVT arkiv och Fredrik Eliasson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.