I ett yttrande skriver Strömsunds kommun att de inte vill att fiskodlingen i Ströms vattudal utökas. Foto: SVT

Strömsunds kommun vill inte att fiskodlingen utökas

Publicerad

Kommunstyrelsen i Strömsund vill inte att det ska odlas mer fisk i Vattudalen. De avstyrker företagets ansökan om att få utöka.

– Vi följer det här med stor noggrannhet . Vi är ju jätterädda om Ströms Vattudal, säger Susanne Hansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

En av de instanser som får yttra sig om Vattudalens fisks ansökan om att utöka fiskodlingen från dagens användning av 1800 ton foder med ytterligare 1400 ton per år är Strömsunds kommun. I kommunens yttrande till Mark- och miljödomstolen, som är den instans som slutligen fattar beslutet, säger Strömsunds kommun nej till fiskodlingens ansökan om att utöka.

Kommunstyrelsen bedömer att företagets begäran om ett 20-årigt tillstånd är för långt och Strömsunds kommun är oroliga över att en utökning av fiskodlingen kan ge negativ miljöpåverkan.

– Vi avvaktar en utredning som pågår om hur man samlar upp foderrester och fiskfekalier för att se om det kan minska utsläppen i Vattudalen, säger Susanne Hansson, ordförande i kommunstyrelsen i Strömsunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.