Supporterklubbens hyllning till ÖFK

Uppdaterad
Publicerad

Supporterklubben Falkarna tar rygg på den kulturälskande huvudklubben ÖFK. Nu släpper de en egen bok – ”Från noll till laserbönder”.

På samma sätt som själva fotbollsklubben sökt sina egna vägar och många gånger förbryllat motståndarna, så har även Falkarna fjärmat sig från den förhärskande supporterkulturen.

Det vill säga, de befattar sig inte med rallarslagsmål och ett allmänt osubtilt brölande.

Som en frikyrkoförsamling

Andra supportergrupper tycker att Falkarna är lika fromma som en frikyrkoförsamling.

– Så kallas vi för laserbönder efter vår lasershow vid Hammarbymatchen. Det är det vi tagit boktiteln efter, berättar debutförfattaren Niclas Sundström.

Texterna i boken fanns redan när de bestämde sig för att ge ut en bok eftersom Niclas regelbundet skrivit månadsrapporter till sajten Svenska fans.

Bilder det centrala

Men bildmaterialet är ändå det centrala i dokumentation om ÖFK:s första år i Allsvenskan. Där har till övervägande del tidningarnas fotografer ställt upp och skänkt bilder.

Har du gått omkring och närt på författardrömmar sedan tidigare?

– Nej, inte alls. Jag har inte skrivit något sedan skolan, säger Niclas.

Så man kan säga att fotbollsintresset är större än ditt litterära intresse?

– Definitivt, men det är ju kul att ÖFK som inspirerat på så många sätt också har lett till idéerna att skriva en bok, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.