Den svenska regeringen tänker inte ersätta det australiensiska bolaget Aura Energy för att de inte längre kan prospektera efter uran i jämtländska Oviken. Foto: Bertil Ericson, TT och Fredrik Lundmark, SVT

Sverige betalar inte ersättning för utebliven uranprospektering

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tänker inte gå med på att ersätta bolaget Aura Energy för att de inte längre kan prospektera efter uran i Jämtland. Sverige menar att bolaget inte har rätt till någon kompensation alls.

Det var i november 2019 som det kom ett brev till Regeringskansliet med krav på 1,8 miljarder dollar i ersättning. Kravet kom från det australiensiska prospekteringsföretaget Aura Energy som under många år prospekterat och borrat efter uran i Oviken i Jämtlands län.

Anledningen till kravet var att Sverige sommaren 2018 beslutade att förbjuda uranprospektering och uranbrytning i landet.

”Ingen laglig rätt”

Men Sverige tänker inte betala en krona i ersättning till Aura Energy, det står klart sedan jurister har granskat Auras krav.

– Aura Energy har ingen laglig rätt att kräva ersättning, säger Johan Sidklev, en av de jurister som företrätt Sverige i frågan.

Johan Sidklev, en av de jurister som företrätt Sverige gentemot Aura Energy

Anledningen, menar Sidklev, är att Australien inte har ratificerat Energistadgefördraget, det fördrag som Aura Energy hänvisar till i sitt krav.

– Australien har förvisso skrivit under fördraget, men landet har inte ratificerat det, säger Johan Sidklev till SVT.

Sökte förlikning

Det har förts diskussioner mellan parterna under januari och februari i syfte att dels utröna vad Aura Energy mer precist menar att Sverige har gjort för fel. Dels för att se om det föreligger förutsättningar för en förlikning.

– Efter att ha gjort en ingående granskning av lagstiftningsprocessen som ledde fram till förbudet mot uranprospektering och uranbrytning, och efter att ha diskuterat saken med Aura Energys ombud, står det klart att det saknas förutsättningar för en förlikning, säger Johan Sidklev. Sverige har inte brutit mot några fördrag eller lagar genom att förbjuda uranprospektering och uranbrytning.

Aura Energy har nu möjlighet att ta frågan till ett internationellt skiljeförfarande under Energistadgefördraget, alternativt stämma Sverige i allmän domstol.

SVT Jämtland har sökt företrädare för Aura Energy under en längre tid, men utan att få något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet