Efter SVT:s avslöjande: Tidsfuskare i Krokom får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Boende med funktionsnedsättning tvingades lägga sig vid 17-tiden. Kvällspersonalen i Krokom utvecklade ett system för att kunna gå hem tidigare – men fortfarande få betalt. Nu får flera anställda sparken.

Krokoms kommun sa tidigare att man skulle ”titta framåt” och inte utreda vilka i personalen som satt i system att gå hem tidigare. Men nu backar kommunen helt – och sparkar flera personer.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här. Reaktionerna har varit starka efter socialchefens uttalande att titta framåt. Det var olyckligt, säger socialnämndens ordförande Malin Bergman (C).

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Fler kan få gå framöver

Efter SVT:s avslöjande har socialnämnden i Krokom tagit fram flera punkter med åtgärder som ska genomföras. Politikerna ville  att det skulle bli konsekvenser för tidsfuskarna och nu har flera av fuskarna blivit uppsagda.

Hur många handlar det om ?

– Det kan jag inte säga men eftersom intervjuerna pågår fortfarande kan vi tänka oss att fler blir varnade eller får gå, säger Malin Bergman.

Ansvariga chefer inom LSS ska även se över kompetensen och motivationen hos de anställda.

– Det verkar som att inte alla anställda förstått vilken grupp människor de arbetar med, säger Malin Bergman.

Kritiseras för svagt ledarskap

Fackförbundet kommunal har kritiserat kommunen för att ha ett svagt ledarskap inom LSS.

– Det blir förändringar. Arbetsledare kommer att schemaläggas på boenden, säger Malin Bergman.

Andra åtgärder är att man inför stämpelklocka för de anställda och utbildning i hur och när man ska göra en lex Sarah-anmälan. Dessutom ska ett större värdegrundsarbete dra ingång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet