Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är zonering något som kommer att bli vanligare i fjällen framöver. Hör turismprofessor Peter Fredman berättar mer om det i klippet ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Tre frågor om zonering av naturområden: Kommer bli allt vanligare i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Kan zonering vara en lösning för Vålådalens naturreservat i Jämtlands län? Vad var så speciellt med zoneringen när den infördes i Fulufjällets nationalpark i Dalarna? Och varför kommer besökare att få vänja sig vid zonering i fjällen framöver?

Hör professor i turismvetenskap, Peter Fredman, svara på frågorna i klippet.

Det kan bli aktuellt att införa zonering i Vålådalens naturreservat, alltså dela upp området i olika zoner med skilda regler – med inspiration hämtad från Fulufjällets nationalpark där zonering funnits i många år.

Professor i turismvetenskap Peter Fredman vid Mittuniversitet har studerat zoneringen och dess utveckling Fulufjället.

Han undervisar även om zonering för turismstudenter, tidvis på plats i Fulufjället.

– Zoneringen har fungerat bra i det stora hela där, säger Peter Fredman.

Led byggd för att undvika trängsel

Ett konkret exempel på en konstruktiv lösning i nationalparken, som han brukar lyfta för sina studenter, är leden till Njupeskärs vattenfall. Det är en av parkens huvudattraktioner som lockar en strid ström besökare på somrarna. För att minska trängseln till vattenfallet har det byggts en slinga så att besökarna leds till platsen i en riktning och tillbaka i en annan.

Hittills har zonering varit vanligt i populära områden i södra Sverige men i framtiden kommer den lösningen att bli vanligare även i norra delen av landet, inte minst i fjällen, menar professor Peter Fredman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet