Foto: SVT

Trots förbud – gymnasieföreningarna tillbaka på Wargentinskolan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt tidigare beslut får gymnasieföreningarna inte längre ha möten i Wargentinskolans lokaler. Men för några veckor sedan var flera av dem ändå samlade.

I höstas beslutade skolledningen att riva avtalen med de tio gymnasieföreningar som finns på Wargentinskolan. Det innebar bland annat att föreningarna inte längre fick ha möten i skolans lokaler varje tisdag eftermiddag. Men för några veckor sedan var åtminstone sex av gymnasieföreningarna samlade.

– Ett antal av de föreningarna valde att ha möte i skolans lokaler trots att rektor har sagt att det inte är tillåtet med möten längre, säger Mikael Cederberg som är förbundschef.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Vad hände då?

– Eleverna hävdade att de, precis som alla andra elever, har rätt att träffa sina kompisar och ha möten på sin egen skola.

Hoppas på Skolinspektionen

Och eleverna har en poäng. Skolan kan inte förbjuda sina egna elever att vara på skolan. Men det innebär också att skolledningen står inför ett dilemma. Därför har skolledningen nu vänt sig till Skoinspektionen för vägledning.

– Så att deras jurister får titta på det här, vad är det som gäller, vilket mandat har man som rektor, vilket ansvar har skolan, säger Mikael Cederberg.

Enligt förbundschefen är Skolinspektionen bäst lämpad att svara på de frågorna.

Svaret kan dröja

Än så länge har de inte fått något svar från juristerna och rapporten från Skolinspektionen dröjer. Först efter årsskiftet beräknas den vara klar.

Innebär det här att föreningarna kan ha möten på skolan till dess?

– Vi kan inte säga något om det i dagsläget utan det är en komplicerad fråga, säger Mikael Cederberg.

Frågan är om förbundschefen ens kommer få något svar av Skolinspektionen. Så här skriver handläggaren till SVT:

”Brevet från Mikael Cederberg hanterar vi inom ramen för utredningen som tilläggsinformation från förbundets sida. Vi ser ingen anledning att besvara mailet i särskild ordning.”

Exkluderande och kränkande föreningskultur

SVT:s granskning av gymnasieföreningar visade hur elever for illa – både de som var med i föreningar och de som stod utanför.

Vittnesmål berättade om kränkande inval där bland annat elever målas av naken och ska äta äckliga sörjor.

Föreningarna väljer även ut vilka som ska få vara medlem. Uppemot 20 elever kan kallas till intervju. I slutänden väljs bara en handfull ut.

Under intervjuerna kan frågor som ”hur många killar har du legat med” till ”kan man ha förfest hos dej” ställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet