Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De som tidigare anslutit sig till Lasse Sällströms reningsverk tvingas nu betala nya anslutningsavgifter till Åre kommun. Foto: Björn B Schäfer/SVT JämtlandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Länsstyrelsen om avloppsstriden i Höglekardalen: ”Mellan kommunen och Sällström”

Publicerad

SVT har tidigare berättat om Lasse Sällström i Höglekardalen. Han äger ett reningsverk som ska avvecklas då kommunen byggt en egen anläggning. Olika omständigheter gör att han nu känner sig uppsnurrad av myndigheterna. Han ifrågasätter länsstyrelsens agerande – som dock slår ifrån sig.

Att Lasse Sällströms egna reningsverk ska skrotas och ersättas av ett kommunalt som servar hela dalen kring Bydalen, har han inga invändningar mot.

Den snåriga historien började egentligen med att länsstyrelsen ålade Åre kommun att lösa VA-frågan för hela dalgången. Vad som gällde reglerades i övergångsbestämmelser till en ny lag.

Där förutsattes att frågan skulle vara löst innan 2016 års utgång. Klart och tydligt står det också att den som får avveckla sitt reningsverk på grund av att ett kommunalt byggts, ska kompenseras. Inte heller får den nya huvudmannen ta ut nya anslutningsavgifter.

Men, Åre kommun begärde och fick anstånd med den nya anläggningen. Därmed passerades 2016 och övergångsbestämmelserna var inte längre aktuella.

Ifrågasätter länsstyrelsen

Lasse Sällström menar att länsstyrelsen borde ha gett kommunen förbehållet att övergångsreglerna fortsatt skulle gälla – eftersom det var Åre kommun som inte klarade den stipulerade tidsgränsen.

– Vi kan inte göra det. För att vi ska kunna lämna ett föreläggande så måste vi ha stöd i lagen för det. Vi kan ålägga kommunen att ordna avloppssituationen men hur det går till är en sak mellan kommunen och som i det här fallet, den som ägt den tidigare anläggningen, säger Marina Wallén-Mattsson hos länsstyrelsen.

Hör länsstyrelsens resonemang kring striden om reningsverket i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer