Vybild över Bydalen Foto: SVT Arkiv

Turistföretag i Bydalen måste betala VA-avgift – igen

Uppdaterad
Publicerad

Två turistföretag i Bydalen måste betala anslutningsavgift till den nya kommunala VA-anläggningen i området. Det kommer fram i en dom i Mark- och miljödomstolen.

Det är en komplicerad historia om vatten- och avloppsanläggningen i Bydalsområdet. 

2012 beslutade länsstyrelsen att Åre kommun måste lösa vatten-och avloppssituationen i dalgången. I föreläggandet skrev länsstyrelsen att de två allmänförklarade VA-anläggningarna som finns i området borde tas över av kommunen. 2014 beslutade kommunstyrelsen i Åre att en ny anläggning skulle byggas.

Turistföretag och kommun oense

Men de två allmänförklarade anläggningarna har inte tagits över av Åre kommun. De två turistföretagen Höglekardalens semesterby och Snowlodge Sweden menar att dessa två anläggningar skulle ha tagits över av Åre kommun, och att de därigenom inte behöver betala en ny anslutningsavgift.

Åre kommun å sin sida menar att de inte behöver ta över ägandet.

– Vi har olika tolkningar av detta. Som vi ser det finns ingen skyldighet att ta över anläggningarna, säger Lars-Erik Eriksson, projektledare på Åre kommun.

Går på kommunens linje

Mark- och miljödomstolen går på kommunens linje: De två mindre anläggningarna är inte övertagna av kommunen, vilket innebär att en anslutningsavgift måste betalas till kommunen när en ny VA-anläggning nu byggs.

Exakt hur stora summor det kommer att bli är oklart.

Bygget av VA-anläggningen i Bydalen pågår allt jämt. Den rättsliga processen som pågått i tre år har bidragit till förseningen.

– Nu är planen att den ska vara klar 2024, säger Lars-Erik Eriksson.

Exakt var slutnotan för anläggningen landar på är inte klart, men prognosen pekar på runt 290 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer