Tusentals invånare hann inte varnas

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSUND Kommunens web-enkät visar att tusentals östersundare redan insjuknat när uppmaningen att koka vattnet gick ut. Det handlar om en tredjedel av de som kom att drabbas av magsjuka från parasiten Cryptosporidium.

Om man räknar med ett möjligt mörkertal kan över 5.000 östersundare ha varit sjuka redan när kommunen gick ut med sitt VMA, Varningsmeddelande till allmänheten, på kvällen fredagen den 26 november.

– Det är svårt att få ett grepp om hur det ser ut därute. En viktig källa var sjukvårdsrådgivningen och de många telefonsamtalen i Östersund gjorde att det gick att övertyga kommunen om att det var fel på vattnet, säger smittskyddsläkaren Micael Widerström.

Landstinget kommer nu att göra en stor skriftlig enkät, för att mer exakt ta reda på hur många som var sjuka, ålder, inkomstbortfall och så vidare. Web-enkäten är inte tillräckligt representativ och där saknas också uppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet