Det var vid träbjörnen i Sveg som rånet genomfördes för två år sedan. Foto: SVT

Maskerade män knivhotade fyra ungdomar i Sveg – döms för rån

Publicerad

Två män i 20-årsåldern döms till fängelse efter ett knivrån i Sveg för två år sedan. De ska också betala sammanlagt 90 000 kronor i skadestånd till de fyra ungdomarna som rånades.

Det var en aprilkväll 2021 som två män gick fram till fyra jämnåriga ungdomar som stod vid träbjörnen i Sveg. De båda männen var maskerade, i skid- och covidmasker.

Ungdomar knivhotades

Männen och ungdomarna kände inte varandra sedan tidigare men började prata. Till en början gick allt lugnt till, men när det stod klart att en av ungdomarna hade en hel del pengar på sig förändrades stämningen och blev hotfull.

En av männen försökte genom knivhot tvinga till sig pengarna. Enligt vittnesmål har männen bland annat sagt: ”Vi ska skära halsen av er allihopa” och samtidigt har en av ungdomarna fått en kniv tryckt mot sin mage.

Fängelsestraff för rån

Några pengar lämnades aldrig över. Däremot tvingade männen till sig en mobiltelefon efter fortsatt knivhot.

Det konstaterar Östersunds tingsrätt som vidare slår fast att de båda männen gjort sig skyldiga till såväl rån som försök till rån.

Domstolen dömer den ene av männen – som var 19 år när brottet begicks -  till 10 månaders fängelse. Den andre som var 18 år när brotten begicks ska fortsätta avtjäna ett sedan tidigare utdömt fängelstraff på sju år. Ett straff som meddelades tidigare i år.

”Allvarlig kränkning”

Rätten slår vidare fast att de fyra ungdomarna som rånades har blivit utsatta för en sådan allvarlig kränkning att de är berättigade till skadestånd.

De båda männen som nu fälls för rån är inte från länet och var när brotten begicks efterlysta efter att ha avvikit från LVU-placeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.