Kalle Olsson (S) riksdagsledamot i Försvarsutskottet Foto: SVT

”Tveksamt om det är klart nästa år” – Kalle Olsson (S) om fjärrstyrda flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Effekterna av fjärrstyrning av flygplatserna i Kiruna, Umeå, Österund och Malmö är övervägande positiva. Det menar Luftfartsverket i sin konsekvensanalys av beslutet att införa flygledning på distans. Men fortfarande finns frågetecken, menar en riksdagsledamot från länet.

Det var i november 2017 som Swedavia och Luftfartsverket skrev avtal om att införa fjärrstyrning av fyra flygplatser, från Arlanda. Det har riktats kritik mot beslutet och i april förra året begärde därför regeringen en konsekvensanalys av beslutet.

Rapporten är nu klar, och Luftfartsverket konstaterar att flera remissinstanser ser negativa konsekvenser av fjärrstyrningen. Både Försvarsmakten och MSB, ser en ökad sårbarhet som en risk.

Kommer att fungera

Trots kritiken menar Luftfartsverket att fjärrstyrningen kommer att fungera, eftersom det ställs höga krav på flygsäkerhet och redundans.  Enligt Luftfartsverket är planen att fjärrstyrningen ska vara igång under 2020.

Men Kalle Olsson (S), riksdagsledamot i Försvarsutskottet, är tveksam.

– Ska man göra alla saker som påtalas i utredningen så kommer det att ta tid, säger han till SVT Jämtland.

Fyra avbrott i Sundsvall

Sedan 2015 styrs flygtrafiken på Örnsköldsviks flygplats från Sundsvall, via den teknik som Luftfartsverket tänker sig använda i större skala. I konsekvensanalysen som Luftfartsverket har gjort beskrivs driftstörningar som varit i Sundsvall. Vid sammanlagt fem tillfällen har det uppstått fel i försörjningssystemet av fjärrstyrningen. I dessa fall har felen berott på avbrott i reservfunktioner. Nu anser LFV att reservfunktioner finns på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet