Foto: SVT/Polisens förundersökning

Frias från misstankar om äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

De tre personer som misstänktes för att ha tvingat en 15-årig flicka att gifta sig mot hennes vilja friades på måndagen av Östersunds tingsrätt.

Enligt åklagaren ska två av de åtalade kvinnorna tillsammans med den 15-åriga flickans då 38-årige bror anordnat en förlovning för flickan med en tio år äldre man.

Detta ska enligt åklagaren ha skett i samförstånd mellan kvinnorna, en 32 år gammal och en 29 år gammal, och flickans bror men utan hänsyn till 15-åringens egen vilja.

Fanns ingen möjlighet att säga nej

Enligt flickan fanns det ingen möjlighet för henne att säga nej till äktenskapet eftersom det skulle bli skamfyllt. I tingsrätten har hon berättat att hon kände sig tvingad till äktenskapet då de tilltalade tjatade och övertygade henne.

De åtalade kvinnorna och mannen har nekat till brott då alla hävdar att de uppfattade det som att flickan ville gifta sig. Åklagaren yrkade på fängelsestraff på mellan fyra och nio månader för de inblandade.

Enligt tingsrätten har flickan befunnit sig i ett utsatt situation då hon var beroende av sin bror och hans hustru när hon kom till Sverige ensam. Men enligt domen är det inte bevisat att de tilltalade utnyttjade flickans utsatta belägenhet för att förmå henne att ingå äktenskapet och därför friades de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.