Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marie Selander/SVT

Ökad avverkning eller mer skyddad skog – diametralt motsatta uppfattningar bland partierna

Uppdaterad
Publicerad

Miljömålet som innebär att mer skog behöver skyddas är orealistiskt och behöver ändras. Det anser Moderaterna.

Miljöpartiet däremot menar att mer skog måste skyddas för att de mest värdefulla skogarna är akut hotade.

Skiljelinjen är tydlig mellan partierna inom skogspolitiken och inte minst gäller det mellan M och  MP i synen på hur skogen ska användas i framtiden.

Sverige har ett hållbart skogsbruk – det menar en majoritet av de politiska partierna, men inte V och MP. Liberalerna är tveksamma. Det visar en valenkät som SVT gjort med de politiska partierna.

Diametralt motsatt uppfattning

När det gäller hur skogen ska användas råder också en tydlig skiljelinje. De borgerliga partierna framhåller att avverkningarna behöver öka för att klimatomställningen ska klaras, medan V och MP betonar att mer skog måste skyddas för att klara miljömålen så att den biologiska mångfalden värnas.

Striden om skogen

Socialdemokraterna har inte valt någon ”sida” utan väljer istället att framhålla båda perspektiven.

I samband med en skogsexkursion i Kall i Västjämtland ställde SVT ett par frågor till två riksdagsledmöterna från miljö-och jordbruksutskottet som var på plats: Moderaternas John Widegren och Miljöpartiets Maria Gardfjell.

”Miljömålet är orealistiskt”

Sverige har flera miljömål, ett av dem kallas Levande skogar. Det når Sverige inte upp till, visar den årliga utvärderingen av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. Fortfarande avverkas värdefulla skogar. Moderaterna är dock högst kritiska till målet.

– Vi har inga stora problem med den biologiska mångfalden. Miljömålet är felaktigt satt och behöver ses över, säger John Widgren (M). Redan idag är så mycket som en fjärdedel av skogsmarken tagen ur produktion.

Mer om det i klippet ovan, där Miljöpartiet också får svara på frågan om hur efterfrågan på förnybara råvaror ska täckas om mer skog skyddas.

”De mest värdefulla skogarna hotas”

Miljöpartiet menar att mer skog behöver skyddas. Maria Gardfjell varnar för att de sista naturskogarna – skogar som aldrig kalavverkats – är akut hotade och därför behöver skyddas. Det gäller inte minst fjällnära skog, som den som omger Kall.

– De mest värdefulla skogarna hotas, för de avverkningsmogna skogarna börjar bli alltmer sällsynta på grund av ett högt tryck från skogsindustrin och de gör att man intresserar sig mer och mer för att avverka den mest värdefulla naturen, säger Maria Gardfjell.

Mer om vad partierna tycker i skogspolitiska frågor kan du ta del av i SVT:s valenkät.

Hur mycket skogsmark används inte för skogsbruk idag?

När det talas om skogsskydd är det värt att notera att det finns många olika definitioner.

Nära en fjärdedel av skogsmarken är ”tagen ur produktion” – det vill säga den används inte för skogsbruk.

Det finns fyra typer av skogsmark som på ett eller annat sätt inte brukas. Av Sveriges totala skogsmarksareal fördelas dessa typer såhär:

Formellt skyddad skog: 8,8 procent (tex biotopsskydd eller naturreservat)

Frivilliga avsättningar: 4,7 procent

Hänsynsytor: 1,8 procent

Improduktiv skogsmark, utanför formellt skydd: 11,1 procent (mark där produktionen skulle bli alltför dålig för att skogsbruk skulle löna sig där)

Totalt: 26,4 procent

Formellt skyddad skog innebär skogsmark som regleras av lagar och förordningar, avtal och beslut. Det utgör ett varaktigt skydd med stora begränsningar i brukande. Hit räknas bland annat nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden.

Frivilliga avsättningar innebär områden med produktiv skog där markägare valt att inte utföra åtgärder som kan skada naturvärden, kulturmiljöer eller sociala värden. Här finns en osäkerhet i skyddets varaktighet. En markägare kan välja att börja bruka den här skogen igen, men måste då anmäla det till Skogsstyrelsen.

Hänsynsytor är hänsyn som tas vid varje skogsbruksåtgärd. Det är mindre områden produktiv skog som frivilligt eller enligt skogsvårdslagen lämnas vid föryngringsavverkning. Skogsstyrelsen gör ingen uppföljning om vad som händer med dessa ytor och det är därmed svårt att säga hur varaktigt skyddet är.

Improduktiv skogsmark är skog som inte kan producera i genomsnitt en kubikmeter virke per hektar och år. Exempel på den här typen av skog är fjällbjörkskog, myrar med träd eller buskar samt glest bevuxna hällmarksområden.

Hur stor andel skyddad natur har Sverige?

Av Sveriges land- och sötvattensyta på totalt 447 000 kvadratkilometer eller 44,7 miljoner hektar var 15 procent eller 6 703 355 hektar skyddad enligt någon av de permanenta skyddsformerna vid 2020 års slut. I skyddad natur ingår nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000.

(Källa: Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet