Hör om vad allhelgonahelgen betyder för några länsbor. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Under allhelgonahelgen tänds tusentals lyktor på kyrkogårdarna

Uppdaterad
Publicerad

Under allhelgonaafton besökte många anhöriga olika gravplatser runt om i länet. Vi besökte Frösö Kyrka.

Det förekommer delade åsikter om när ljusen ska tändas på gravarna – på allhelgonaafton eller på själva allhelgonadagen. Men oavsett verkar det vara en tradition som allt fler håller fast vid.

– Det känns som det har blivit viktigare och viktigare för många att åka till gravplatserna den här helgen, säger Hanna Staaff som besökte Frösö kyrkas gravplats under fredagskvällen.

Hör mer och se de stämningsfulla bilderna i klippet ovan.

Alla helgons dag enligt Nordiska museet.

Alla helgons dag är ett exempel på en högtid med rötter i den katolska tiden men som fått ökad betydelse i Sverige under senare delen av 1900-talet. Först under 1950-talet spred sig bruket att tända ljus på gravarna. I vår tid tycks högtidens betydelse växa, att döma av de många besöken och utsmyckningar på gravplatser.

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I Sverige firas högtiden genom att tända ljus på gravarna, en tradition som etablerades först efter andra världskriget. Temat i högtiden är universellt: döden och minnet av de döda.

Källa: Nordiska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.