Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur antikvarie Annabell Fogelberg med hjälp av särskild belysning lyckats upptäcka det cirka 1000 år gamla klottret på väggarna i Hackås kyrka. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Annabell forskar på unikt klotter från medeltiden i Hackås kyrka

Uppdaterad
Publicerad

I Hackås kyrka, som byggdes på 1100-talet, finns unikt medeltida klotter som varit dolt för allmänheten i hundratals år. Det har nu dokumenterats med moderna metoder.

Inristade figurer och symboler finns i många medeltida kyrkor i hela Europa. Det var just fascinationen av sådant klotter som fick antikvarien vid länsmuseet Jamtli, Annabell Fogelberg, att börja undersöka förekomsten också i de medeltida kyrkorna i Jämtlands län.

– Det är än så länge bara i Hackås kyrka som jag funnit såna här inristade figurer. Förmodligen har andra kyrkor haft det också tidigare, men de har renoverats lite för duktigt, så bilderna har försvunnit, tror Annabell Fogelberg.

Hoppas fler börjar leta

Undersökningarna från Hackås kyrka i Bergs kommun i Jämtland, ska nu sammanställas i ett dokument och förhoppningen är att fler forskare i Sverige ska leta på samma sätt i sina kyrkor.

– Vi vill sprida kunskap om att de här ristningarna ens finns och förhoppningsvis väcka upptäckarlusta.

Lys med mobilen

Men det gäller inte bara forskare – Annabell Fogelberg hoppas att alla som bor nära en medeltida, eller väldigt gammal kyrka, ska kolla lite extra på väggarna nästa gång de besöker kyrkan.

I mobillampans sken går det att upptäcka mycket som ögat har svårt att se. Kanske framträder några figurer och symboler som ingen sett på flera hundra år?

På måndag kväll 29 januari kommer Annabell Fogelberg att presentera sina upptäckter i ett föredrag för allmänheten i sockenstugan i Hackås.

Förutom klotter från 1100-talet finns också figurer med tydliga drag av 1600-1700-tal i Hackås kyrka. Foto: Annabell Fogelberg/Jamtli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.