Upplägget som åklagaren ska bevisa

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteåföretagaren fick instruktioner att skriva bluffakturor. Nu krävs huvudmännen på 20 miljoner i skadestånd och själva nekar dom till att ha gjort något olagligt.

Rättegången som inleds i Ångermanlands tingsrätt kommer att pågå i 13 dagar, med ytterligare två reservdagar avsatta.

Det blir en klassisk ekobrottsrättegång med mängder av bokföring och fakturor som ska visa det åklagaren vill bevisa, nämligen att det rörde sig om en fräck mångmiljonkupp i syfte att gynna den allsvenska klubben Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Upplägget

Till syvende och sist kokas det hela ner till en sak. Utfördes det entreprenadjobb på stadsdel Norr i Östersund som motsvarar beloppen på de fakturor som Sollefteåföretagaren fick betalt för, eller inte?

Åklagaren har kommit till slutsatsen att det inte gjort det. Enligt åtalet är 54 fakturor osanna och att arbetet aldrig utförts.

Åklagaren hävdar också att Daniel Kindberg satt på dubbla stolar när han styrde utbetalningarna.

Fakturakarusell

När ÖFK behövde pengar tar Kindberg, då i egenskap av ordförande i ÖFK, kontakt med Sollefteåföretagaren som skickar en bluffaktura som godkänns och betalas av Peabmannen.

Han skickar i sin tur skickar en faktura till Östersundshem där Kindberg som vd låter den slippa igenom.

Pengarna till Sollefteåföretagaren skickas sedan till ÖFK som sponsring.

Under flera år

Alla tre hemlighåller sina inbördes kontakter. Eftersom främst Kindberg och Peabmannen sitter på nyckelpositioner i sina företag möjliggörs upplägget under flera år. Östersundshem och Peab kräver nu att få tillbaka sina pengar – drygt 20 miljoner kronor.

Även om Daniel Kindberg utpekats som spindeln i nätet och den som skapat upplägget kommer Sollefteåföretagaren att bli central i rättegången.

Det är han som fakturerat och som ska ha utfört de entreprenadjobb som fakturerats och i våras presenterade han ny bevisning i målet som skulle visa att han hyrt in företag i Ryssland och Spanien för att utföra jobb på stadsdel Norr i Östersund.

Bevisning ifrågasatt

Betalningarna ska ha skett kontant och även om bevisningen ifrågasatts av polisens forensiker ligger de till grund för Sollefteåföretagarens påstående att de jobb han fakturerat också utförts.

Han och hans båda medåtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet