Kommundirektören Anders Wennerberg har dragit igång en utredning som ska visa om även Östersunds kommun utsatts för oegentligheter. Foto: Arkiv SVT

Extern utredare granskar om även kommunen blivit lurad

Uppdaterad
Publicerad

Nu kallar även Östersunds kommun in en extern utredare som ska titta på misstänkta transaktioner. Detta som ett led i utredningen kring Daniel Kindberg, Östersundshem och ÖFK.

På kommunens hemsida berättar nu kommundirektören Anders Wennerberg att han initierat en utredning som ska titta på diverse transaktioner där kommunen blivit fakturerad i olika sammanhang.

Samtliga partier i kommunstyrelsen uppges ställa sig bakom initiativet.

Stora affärer med Peab

Han förklarar att det inte finns några konkreta bevis, men tydligen misstänker han oegentligheter.

– Eftersom vi vet att Peab är indraget i utredningen och att vi de senaste åren haft stora affärer med dem, så vill jag kontrollera att de fakturor som kommit från Peab är riktiga, säger Anders Wennerberg.

Menar du att Peab inte bara är ett brottsoffer i det här?

– Jag misstänker inte Peab som bolag. Men sitter det någon hos Peab som i ena fallet skickar fakturor inom ramen för ett bedrägeri så måste vi få klarhet i att vi inte fått sådana fakturor, menar han.

Misstänkt brottslighet

På hemsidan ger han dessutom en ny nyans till den tämligen dramatiska händelsen i förra veckan när hela Östersundshems styrelse avgick.

– Genom den tillförordnade vd:n fick vi uppgifter om sådant som kommit fram i deras utredning och som kan uppfattas som brottsligt. Det var de uppgifterna som i förlängningen gjorde att styrelsen valde att avgå, påstår Wennerberg.

Exakt vad de uppgifterna handlar om är ännu sekretessbelagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.