Foto: Christine Olsson, TT/Robert Henriksson, TT.

Skatteverket fryser 3,4 miljoner av Sollefteåföretagaren i ÖFK-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket får nu betalningssäkra 2,1 miljoner hos den Sollefteåföretagare som misstänks för grova ekonomiska brott i den så kallade ÖFK-härvan. Kammarrätten ger också tillstånd att säkra 1,3 miljoner av hans företags tillgångar. 

Skatteverket började intressera sig för Sollefteåbons företag när man märkte att bolaget redovisade låga löner, hög omsättning och stora utbetalningar till Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK. Skatteverkets utredning visar att företagaren betalat ut drygt 1,5 miljoner till fotbollsklubben ÖFK under 2014 och drygt 3 miljoner under 2015.

Gjorde avdrag för sponsring

Summorna motsvarar cirka hälften av företagets omsättning och företagaren hade gjort avdrag för utbetalningarna med hänvisning till ett sponsoravtal med fotbollsklubben.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

”Inga motprestationer”

Skatteverket konstaterade att de inte kunde hitta några motprestationer från klubbens sida och underkände avdragen. De ville säkra de pengar man ansåg att Sollefteåbon var skyldig i skatt, men förvaltningsrätten i Härnösand sa nej.

Beslutet överklagades till Kammarätten i Sundsvall som nu beviljat Skatteverkets önskemål. Sammanlagt får 3,4 miljoner säkras hos mannen och hans företag. Kammarrätten har bedömt att det är sannolikt att Skatteverket har en fordran mot företagaren och att det finns en påtaglig risk för att han ska undandra sig att betala.

Kammarrätten anser också att det så kallade ”samarbetsavtalet” med ÖFK ”saknar direkta motprestationer med koppling till bolagets verksamhet”.

Utredarna misstänksamma

Skatteverkets utredare konstaterade också i sin utredning att Sollefteåbon i sitt företag fakturerat byggföretaget Peab mångmiljonbelopp för utförda arbeten. Utredarna uttrycker i sin skatteutredning tvivel över Sollefteåbons förmåga att verkligen ha utfört dessa arbeten.

Brottsutredning inleds

Nu började även Ekobrottsmyndigheten intressera sig för affärerna. 12 april häktades företagaren misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Han har erkänt brott men håller inte med åklagaren om brottsrubriceringarna.

ÖFK-ordförande anhölls

Fem dagar efter att Sollefteåföretagaren häktats gjorde Ekobrottsmyndigheten ett nytt tillslag. I en gryningsräd slog man till mot bostadsföretaget Östersundshems vd Daniel Kindberg, också känd som fotbollsklubben ÖFK:s ordförande. Kindberg och Sollefteåföretagaren har gemensamma affärsintressen. Ytterligare en person, anställd på byggföretaget Peab, greps samma dag. Bägge anhölls på sannolika skäl, som är den starkare brottsmisstanken, för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Stora belopp säkrade

Kronofogden har sedan fått i uppdrag att säkra 9 miljoner kronor hos Sollefteåbon och 11 miljoner av den Peab-anställdes tillgångar. Åklagare Niklas Jeppsson vid Ekobrottskammaren har tidigare sagt att elva miljoner kronor ska betalas solidariskt av de misstänkta. Beloppet motsvarar summan som försvunnit i bedrägeriet. I nuläget finns det ingen begäran om kvarstad riktad mot Daniel Kindberg.

Alla inblandade i härvan har försatts på fri fot men enligt åklagaren kvarstår misstankarna mot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet