VA-chefen om upprustningstakten i Berg: ”Det kommer att ta 1000 år”

Uppdaterad
Publicerad

Cryptosporidiumutbrottet fick Östersunds kommun att besluta om ett nytt vattenverk. Men när det gäller VA-näten generellt i länet är de i stort behov av upprustning. Det kommer att ta extremt lång tid att renovera allt som behövs med nuvarande takt – och längst tid kommer det att ta i Bergs kommun.

SVT har gjort en rundringning till kommunerna i länet för att ta reda på statusen på de kommunala VA-näten (Vatten och Avlopp). I samtliga kommuner är behovet av upprustning stort. Hur förnyelsetakten och upprustningsplanerna ser ut i de olika kommunerna kan du läsa i faktarutan längst ner.

Den kommun där upprustningen kommer att ta längst tid är Berg. Sofia Nisses berättar vad det beror på i videon ovan.

Hon är VA-chef för Vatten- och miljöresurs, det gemensamma VA-bolaget som kommunerna Berg och Härjedalen har tillsammans.

VA-näten i kommunerna

Så här svarar kommunerna på SVT:s enkät om hur statusen ser ut vad gäller VA-näten i deras respektive kommuner:

Strömsund

Har avsatt 3,6 miljoner per år för de närmaste fem åren.

Förnyelsetakt på 230 år.

– Vi räknar i runda slängar att mäkta med att förnya 2 km ledningar (beroende på markförhållanden) per år. Det innebär om vi beräknar att vi har 50 mil VA-ledningar att det kommer att kosta ca 830 miljoner kronor innan allt är utbytt (ja, en svindlande summa), säger VA- och renhållningschef Helen Löfgren-Larsson. De senaste två åren har vi lagt en hel del pengar på förnyelse av avloppsledningar i Strömsund.

Vattenläckage: ca 20%.

Bräcke

Förnyelsetakten är ca 500 år.

– vi anpassar oss efter den ekonomi som vi har, meddelar Roger Martinsson VA-chef Bräcke. Vi jobbar efter en åtgärdsplan som är anpassad efter det som sämst åtgärdas först.

Vattenläckage: ungefär ca 20 % förluster idag men vi har åtgärdat mycket sista 10 åren.

Ragunda

Ragunda kommun har i stor sätt samma problem som alla andra kommuner, eftersatt ledningsnät, minskande befolkning och striktare krav och regler, enligt Kees Slinger, kommunens VA-chef,.

Förnyelsetakten är oklar:

– Det går alldeles för sakta och vi har varken pengar eller personal för att öka takten. Vet inte om det kommer att ta 500 år men om det inte händer något kan det lätt ta 100 år till.

Kommunen har budgeterad 6 miljoner kronor per år kommande 5 år och då är 2 miljon till ledningsnätet.

Vi håller på med en förnyelseplanering och då skulle vi behöva investera 3,5 miljon per år till, bara för att bytta ut eller strumpinfodra ledningar i 10/15 år framöver.

Vattenläckor bruka ligger kring 15/20 procent, ibland kan de vara svårt att laga och kostsam.

Åre

Investeringsbehov de närmaste åren är beräknas bli  följande:

Ca 2+6+6 miljoner de närmsta 3 åren.

Förnyelsetakten för vattenledningsnätet har som medelvärdet för de senaste fem år varit 0,4% ca 250 år och är 0,2 % ca 500 år för spillvattennätet.

När det gäller läckage av dricksvatten upppgår det till ca 35-40%, enligt Martin Söderström vid Åre kommun.

Krokom

Oklart vad gäller förnyelsetakt, då SVT inte lyckats nå VA-ansvariga, men i ett pressmeddelande slås fast att enligt rambudgeten för 2021 och plan för 2022-23 som nyligen beslutats om kommer en hel del satsningar att göras de närmaste åren.

”I de södra kommundelarna behöver stora investeringar göras i infrastrukturen för vatten och avlopp för att nya bostadsområden ska kunna byggas. Totalt handlar det om över 300 miljoner kronor över en tioårsperiod, och för planperioden fram till 2023 ligger det 217 miljoner i investeringsbudgeten.” enligt pressmeddelandet från kommunen.

Östersund

Östersunds kommun har beslutat om ett nytt vattenverk som ska vara klart 2026. Kostnaden beräknas f n uppgå till 742 miljoner.

Utöver det görs också en rad andra investeringar. När det gäller renoveringen av vatten-och avloppsledningar så skriver kommunen så här på sin hemsida:

”Under gator och vägar finns över etthundra mil ledningar för kranvatten och avloppsvatten. De är av varierande ålder och material varav de äldsta ledningarna lades i slutet av 1800-talet. Varje år renoverar vi cirka 4 – 5 km av ledningarna genom att, med olika metoder och material, ge dem ett foder på insidan.”

Vattenläckaget beräknas kring 20 procent.

SVT har i skrivande stund ingen uppgift om förnyelsetakt.

Härjedalen och Bergs kommuner

Se videon ovan.

VATTENTAXOR

Det är stor skillnad på vad du betalar för kranvattnet beroende på var i länet du bor.

Dyraste kommunen är Härjedalen medan Östersund är billigast. Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-priserna.

Kostnaden för vatten- och avlopp för härjedalingarna är 6 700 kronor medan östersundsborna betalar är 3 289 kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet