Foto: SVT arkivbild

Vaccineringen mot covid-19 har börjat i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det var länge oklart om vaccinet skulle hinna fram till länet för att börja användas redan idag, söndag. Men nu uppger Region Jämtland Härjedalen att de första doserna har givits till några av de mest sårbara inom särskilt boende.

– Ja, vi har idag på förmiddagen börjat vaccinera de allra mest behövande i riskgrupper, enligt en särskild prioriteringsordning, säger kommunikationschef Sara Nilsson vid region Jämtland Härjedalen.

I en första sändning kommer bara 200 doser till länet och det har diskuterats om bara hälften ska användas i ett första skede för att garantera att de som får dos ett också ska få dos två om tre veckor.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Vi har valt att lita på att leveranserna är så pass pålitliga att vi kommer använda dessa första doser till så många som möjligt, säger Sara Nilsson.

Pga osäkra transportmöjligheter har de första doserna utdelats i Östersund med omnejd.

Omfattande arbete återstår

– Det är goda nyheter att vaccinationerna är igång. Dagens insatser har gått väldigt bra och vi planerar intensivt för det omfattande arbetet framöver, säger Cornelia Orhagen Brusmark som är vaccinationssamordnare i Region Jämtland Härjedalen.

Exakt var och vid vilket boende den första vaccineringen skedde vill regionen inte gå ut med.

När är det är min tur?

Region Jämtland Härjedalen skriver i ett pressmeddelande att målet är att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin senast under första halvåret 2021.

Alla invånarna i Jämtlands län kommer att få veta när, var och hur vaccination mot covid-19 ska ske. Regionen kan dock inte ge någon detaljerad information i dagsläget eftersom det är oklart när och hur mycket vaccin som finns tillgängligt. Information om det kommer att ske via annonser i dagspress, regionens hemsida och via 1177.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet