Alla särskilda boenden i länet med de allra sköraste åldringarna prioriteras under de första veckorna. Först därefter väntar massvaccineringen att komma igång för alla vuxna som så önskar. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Så ser vaccinplanen ut för region Jämtland Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Idag söndag gavs de första sprutorna, innehållande vaccin mot covid-19, på några äldreboenden i Östersund. Regionen har nu ett stort jobb framför sig innan hela länets befolkning över 18 år har erbjudits vaccin.

Anita Secher arbetar som sjukvårdsledare inom region Jämtland Härjedalen och sitter i den grupp som under längre tid planerat vaccinets ankomst till länet.

– Nu när den är igång så känns det jättebra, även om det bara är en symbolisk start med de här 200 första doserna, säger hon.

Coronaviruset i Jämtlands län

Ingen massvaccinering

Det är sagt att det från och med nu varje vecka ska komma minst 1 000 doser till Jämtlands län, ett antal som successivt utökas när fler fabriker kommer igång.

Ännu dröjer det innan det är tal om någon massvaccinering. Den kommer igång tidigast i februari, men till midsommar är det tänkt att alla vuxna länsbor ska ha blivit vaccinerade – eller åtminstone blivit erbjudna den möjligheten.

Hör Anita Secher berätta mer om planerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet