Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag lämnade Härjedalens kommun med varm hand över världens största träbjörn till Svegs företagar- och utvecklingsförening. Foto: Maria Broberg/SVT

Avtalet klart i Sveg – världens största träbjörn räddad

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att missa den stora björnen när man passerar Sveg. Under flera år har dess framtid varit hotad eftersom träbygget höll på att kollapsa, men nu har den räddats. Idag blev avtalet klart mellan Härjedalens kommun och Svegs företags- och utvecklingsförening, som tar över träbjörnen från kommunen.

För att rädda björnen skapades en grupp i idrottsklubben som tog kontakt med Svegs företags- och utvecklingsförening. Kommunen hade avsatt 550 000 kronor för att riva björnen. Björnengruppen ville ha den som utvecklingspeng istället.

– Samtidigt tänkte vi att vi köper hela tomten och det är vad som sker idag, säger Göthe Hammarström från Svegs företags- och utvecklingsförening.

Vill utveckla Sveg med hjälp av björnen

De vill inte bara renovera björnen utan utveckla hela samhället.

– Vi ska få med oss destinationerna på det här också. Det finns ofantligt mycket att göra, men nu är det björnen som ska få en ansiktslyftning, säger Göthe Hammarström. 

Björnen fick stort hål i huvudet

I augusti hoppas de på att kunna inviga träbjörnen på nytt. Framöver tänker de nya ägarna sig också offentliga toaletter och kanske en turistbyrå på sin nya tomt.

De har redan smygstartat med upprustningen. Det stora hålet som just gjorts i björnens huvud tog cirka 14 timmar att såga upp.

Lars-Gunnar Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker att det känns bra att ha lämnat över björnen.

– Vi tror att de har stora möjligheter att kunna söka medel för det här med extern finansiering som kommunen inte kan söka, så det här blir nog bra för alla.

Följ med Göthe Hammarström och Bengt Persson från Svegs företags- och utvecklingsförening, samt eldsjälen Sören Olsson, in i världens största träbjörn i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.