Helags 2018-09-13, ”Tudelningen är nu definitiv”, skriver Tomas Bergström i bildtexten. Foto: Tomas Bergström/Länsstyrelsen

Varmare klimat gör att glaciärerna smälter

Uppdaterad
Publicerad

Glaciärerna på Helags och Sylarna har påverkats av det allt varmare klimatet. Den varma sommaren har medfört nya sprickor och en glaciär har kollapsat.

– Det har gått fortare än vi trott, säger Tomas Bergström på Länsstyrelsen.

Det var P4 Jämtland som var först med att berätta att den varma sommaren gjorde att ovanligt mycket snö försvann från Sylglaciären. På bilder syns sprickor i glaciären som inte funnits där tidigare.

– Den har kollapsat faktiskt, säger Tomas Bergström, miljöövervakare på länsstyrelsen.

Klimatkrisen

En bild som Tomas Bergström på Länsstyrelsen tog i september i år visar att glaciären på Helags har delat sig. Varmare klimat och mindre med snö de senaste åren har tärt på isen.

– Det är en process som vi hade väntat oss, men det har gått lite fortare än vi trodde, säger Tomas Bergström.

Forskare vid Stockholms universitet som granskar de bilder som Länsstyrelsen har tagit säger att det skett större förändringar i glaciärerna på Sylarna och Helags de senaste åtta åren än de 50 åren dessförinnan.

Hur länge kommer glaciärerna att finnas kvar?

– Det är jättesvårt att säga. De kommer att finnas kvar men minska i storlek även framöver, säger Bergström.

Tomas Bergström Länsstyrelsen Jämtlands län Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet