Måndagkvällens nattåg från länet till Stockholm har ställts in. I Åre var det tomt på järnvägsperrongen på måndagseftermiddagen, där rådde lugnet före stormen. Foto: Eva Danielsson/SVT

Varning för snöoväder i länet

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar nu för att det är stora snömängder på väg in över länet från måndagkväll. Mellan 20 och 40 centimeter snö väntas i länet. Lokalt kan det komma ännu mer.

Snöovädret väntas skapa kraftig drivbildning, vilket kan komma att orsaka stora trafikproblem. Därför utfärdar nu SMHI en klass 2-varning för hela länet, med undantag av fjällen. Varningen gäller från måndagkväll till tisdageftermiddag när det alltså väntas mellan 20 och 40 centimeter snö och lokalt mer.

Tåg inställt

Trafikverket meddelade att det kan komma att bli störningar i tågtrafiken och under eftermiddagen ställdes tåget mellan Duved och Stockholm in, det vill säga tåget som skulle ha avgått från Duved vid 19-tiden.

Länstrafiken flaggde under eftermiddagen för att det kan bli förseningar och inställda bussturer.

Snöröjarna beredda

Östersunds kommun meddelar på sin hemsida att kommunens snöröjare är rustade och beredda och skriver vidare:

”Vi vill dock påminna om att vår snöröjning inte är anpassad till ett sånt här extremt snöfall. Därför kommer vi inte att hinna hålla undan alla snö. Välj rätt fordon och färdväg, var ute i god tid och ta det lugnt i trafiken!”

Klass 3-varning i Västernorrland

I grannlänet Västernorrland har en klass 3-varning utfärdats. den första klass 3-varningen för kraftigt snöfall på 10 år i landet.

Definitionen för en klass 2-varning är snömängder där det väntas från 12 mm till 25 mm inom 12 timmar och friska vindar på minst 8 m/s, som kan komma att medföra stora trafikproblem.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.