Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Jämtkraft, menar att EU-kommissionens förslag om vad som är hållbara investeringar kommer att påverka Jämtkraft negativt. Foto: Maria Harning, SVT

Vattenkraften är inte hållbar i nytt förslag – väcker oro hos Jämtkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vattenkraft finns inte med som en hållbar grön investering i EU-kommissionens förslag på vad som ska klassas som hållbart. Det här är något som har väckt oro hos bland andra Jämtkraft. I klippet förklarar hållbarhetschefen Andreas Gyllenhammar varför.

Anledningen till att EU-kommissionen lagt ett förslag på en taxonomi, en lista på kriterier för hållbara investeringar, är främst att vi som konsumenter ska veta att hållbart betyder samma sak i hela EU.

Vattenkraften når inte alla miljömål

Vattenkraften är förvisso bra ur en klimatsynpunkt, men eftersom vattenkraften ofta ger torrlagda älvsträckor, förstörda ekosystem och minskad ekologisk mångfald så blir den inte hållbar. Enligt EU-kommissionens förslag ska andra miljömål, som biologisk mångfald också vara uppnått för att klassas som hållbart.

– De är helt rätt på bollen att det är viktigt med biologisk mångfald. Det tycker vi också, säger Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Jämtkraft till SVT Jämtland.

– Men när man gör det här i listform och sätter en grön eller icke-grön stämpel så tycker vi att det är ett alldeles för outvecklat sätt att jobba på.

Taxonomi och EU:s miljömål

EU har satt mål för energi och klimat till 2030 och siktar på en klimatneutral union 2050.

Ett medel att nå målen är taxonomin, ett klassningssystem för hållbara investeringar. Det ska hjälpa och styra investerare att satsa i miljö-och klimatmässigt hållbara projekt.

Taxonomin handlar inte bara om vattenkraft, utan om alla möjliga verksamheter som påverkar miljön på något sätt.

Förslaget är nu ute på remiss till alla medlemsländer och beslut ska tas under våren 2021.

Källa:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.