Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschefen för ledningsnät i Östersund, Marcus Kihlander, om hur mycket vatten som staden läcker – och varför underhållet blir extra kostsamt för de boende i kommunen. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Vattenläckor blir utmaning för Östersund – nya EU-regler kommer 2026

Uppdaterad
Publicerad

Precis som många andra kommuner i landet så brottas Östersund med ett åldrande VA-nät där underhållsbehoven bara ökar. Bland annat upptäcktes en större vattenläcka på Genvägen i centrala stan i somras, och i slutet av september drabbades Frösön av två läckor i princip samtidigt.

Snart kan svenska städer tvingas ta tag i frågan, för 2026 kommer nämligen ett nytt EU-direktiv om hur mycket vatten en stad eller kommun får läcka.

Östersund har sedan 2021 en årlig drift- och investeringsbudget på cirka 25 miljoner kronor för underhåll av vatten- och avloppsnätet i kommunen, en rejäl ökning från tidigare 5 miljoner kronor per år. Tanken är att inte bara laga akut uppkomna läckor, utan också försöka förnya omkring 1 procent av nätet varje år. Med tanke på att Östersund har omkring 100 mil vattenledningar så kommer det ta lång tid.

– Vi vet inte exakt vad EU-direktivet kommer innehålla, men det kommer bland annat ställas krav på oss som vattenleverantör hur mycket vårt nät får läcka. Det blir en utmaning, inte bara för oss utan för flera av landets kommuner. Men det är ett slöseri om det är stora läckor i systemet, säger Marcus Kihlander, enhetschef Ledningsnät i Östersunds kommun.

Enorma investeringsbehov i VA

I en rapport från organisationen Svenskt vatten beskrivs investeringsbehoven i Sveriges infrastruktur för vatten och avlopp som stora. Man pekar på att investeringstakten skulle behöva öka med 10 miljarder kronor per år, varje år fram till 2040. Det är omkring 40 procent mer än vad som faktiskt investeras idag.

Alla kostnader ska dock finansieras av de påkopplade användarna, det så kallade VA-kollektivet, inte av kommunalskatten. I Östersund höjdes VA-taxan så sent som 1 januari 2023, men kommer höjas med ytterligare 15 procent 2024.

– Det går nog inte komma till noll läckage. Samtidigt som vi ska underhålla, så bygger vi också ut nätet i takt med att staden expanderar. Det är en balansgång, för vi har ju inte hur mycket resurser som helst. Det gäller att hitta nyckelpunkter, där nätet är som sämst, och sätta in åtgärder där, säger Marcus Kihlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.