Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Veronica Lundin Sköldqvist på Vallaskolan på Frösön har fått pris av Svenska Akademien som ”Årets svensklärare”. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer

Veronica på Vallaskolan är årets svensklärare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra svensklärare i Sverige prisas för sitt arbete. Veronica Lundin Sköldqvist på Vallaskolan på Frösön är årets lärare i svenska som andraspråk för årskurs 4-9.

Vallaskola på Frösön fortsätter att utmärka sig. En av skolans femteklasser gick nyligen till final i ”Vi i femman” och nu prisas en av skolans lärare av Svenska Akademien.

Det är Veronica Lundin Sköldqvist som blivit utsedd till ”Årets svensklärare”. Hon vet ännu inte vem som nominerat henne till utmärkelsen och blev smått chockad när hon fick reda på det.

Enligt Svenska Akademiens kriterier ska svensklärarpriset delas ut till lärare som ”genom sin gärning stimulerat intresset för svenska språket och litteraturen”.

– Vi läser hela tiden, gärna svåra böcker, för mina elever behöver lära sig även svåra ord, berättar Veronica.

Fler böcker till skolan

Prisutdelningen sker i september på bokmässan i Göteborg. Förutom äran får Veronica 50 000 kronor och Vallaskolan 30 000 kronor. Skolans pengar hoppas Veronica  ska användas till att köpa in klassuppsättningar av böcker, så alla kan läsa samma bok.

Prispengarna hon får av Svenska Akademien vill hon använda för att besöka en skola i ett annat land för att se hur de jobbar med språkundervisning där. Och självklart köpa en massa böcker.

Se Veronicas glädje i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.