Veteraner i Östersund kritiserar byggplanerna kring busstorget

Uppdaterad
Publicerad

De kallar sig för Stadsmiljögruppen och de består av arkitekter och andra som gjort sig gällande i debatten. Högst på dagordningen just nu står ombyggnadsplanerna för Gustav III:s torg.

Scenförändringen blir total. Från en öppen yta till ett par massivt stora huskroppar. Så ser planerna ut för det förslag där remisstiden går ut 21 april.

Gunnar Bäckman är arkitekt:

– Fasaderna mot Rådhusgatan kommer att bli 23 meter höga. Det motsvarar i princip åtta våningar och skulle bryta mot alla tidigare byggplaner. Och öppnar man för det här finns det knappast möjlighet att säga nej till någon fler som vill bygga så här högt i centrala stan, menar han.

Kritiken består av två delar. Å ena sidan alltså det rent arkitektoniska – å andra sidan hur frågan har skötts från Östersunds kommun.

Kan tvingas omorganisera busstrafiken

Fastighetsbolaget Diös köper loss torget och förutsättningen för det är att de får bygga 26 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Därför ingår nu till exempel ett stort hotell och kontorsytor.

En konsekvens av att riva bussterminalen på torget blir att busstrafiken längs Kyrkgatan måste organiseras om.

– Kommunen binder nu fast sig i en lösning där man i framtiden inte får något inflytande över hur den här marken ska disponeras, säger Uno Svaleryd, som bland annat tidigare varit kommundirektör i Östersund.

– Det hade varit mycket rimligare att börja med sådant vi vet att vi behöver. Hur vill vi ha busstrafiken genom centrala stan? När man bestämt sig för det kan man jobba vidare därifrån, säger Svaleryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.