Veterinär trakasseras på sociala medier

Publicerad

När polisen åkte ut till en gård för att omhänderta en stor mängd kaniner anlitade de en veterinär som följde med. Nu hängs veterinären ut på sociala medier.

– Jag tycker det är djupt beklagligt för hon har ju inte varit med alls i beslutet, säger Marina Wallén-Mattsson som är enhetschef på länsstyrelsen i Jämtlands län.

I vintras tog länsstyrelsen beslut om att omhänderta ett större antal kaniner på en gård i Jämtlands län. Polisen verkställde beslutet och till sin hjälp anlitade de en veterinär. Omhändertagandet fick snabbt spridning på sociala medier.

Man pekade på att omhändertagandet var fel då djuren mådde bra. Kommentarerna var många och ilskan stor mot alla inblandade. Ganska snart riktades ilskan mot den veterinär som följt med polisen.

Påhopp och hot

På sociala medier skriver personer att veterinären är en häxa, att hon är en lögnare, att hon är okunnig och girig. Man uppmanar även att gräva fram allt man vet om henne och att hon borde anmälas.

LÄS OCKSÅ: Återkommande brister i flera år

Dessutom dyker förtäckta hot upp. En person skriver att alla är simpla människor bakom sina fina titlar och att alla har något som man är rädd om som barn, familj, egna djur.

Hot och trakasserier ökar

– Det är fruktansvärt och vår bild är att den här typen av hot och trakasserier ökar och det är mycket oroande, säger Fredrike Ritter på Veterinärförbundet.

Den veterinär som hjälpte till att omhänderta kaninerna i Jämtlands län vill inte uttala sig om ärendet av rädsla för att spä på hatet, men klart är att hon inte är ensam.

Nästan hälften har utsatts

Redan 2013 gjorde Veterinärförbundet en undersökning bland myndighetsveterinärer. Hela 45 procent uppgav då att de någon gång utsatts för hot.

SVT Nyheter Jämtland har också pratat med flera veterinärer runt om i Sverige som berättar om en vardag full av hot och trakasserier. Detsamma kan också Fredrike Ritter vittna om.

– Det kan komma hot på mejlen som säger ”jag vet var dina barn går i förskolan”. Man undrar hur länge veterinärer ska våga jobba som just veterinärer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veterinär trakasseras i sociala medier

Mer i ämnet