Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mäklaren Kristoffer Henriksson har några teorier om varför villapriserna ökat mest i Östersund. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Villapriserna i Östersund har ökat mest i landet

Publicerad

Villapriserna i Östersund har ökat mest i landet mellan januari och maj 2020 och våren 2023. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Redan i början på pandemin kunde en ökning i villapriserna skönjas på de flesta håll i landet, en uppgång som pågick fram till 2022. Sen sjönk priserna med stigande inflation och ökade räntor.

Men i Östersunds kommun är inte nedgången så stor att villapriserna är tillbaka på nivån före pandemin. När Svensk Mäklarstatistik jämför priserna på villor i Östersund mellan januari och maj 2020 med priserna januari till maj 2023, så ligger priserna 38 procent högre i dag. Det är den största ökningen i hela landet.

När det gäller bostadsrätter för samma period så har priserna ökat allra mest i Åre kommun, med 49 procent.

Om undersökningen

Svensk Mäklarstatistik har jämfört priser på sålda villor och bostadsrätter i de 100 kommuner med flest antal sålda under perioderna januari till maj 2020 och januari till maj 2023.

Nyproduktion ingår inte i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.