Statyn av Greta Garbo var målet, men kvinnan hittade inte rätt – förrän polis och fjällräddare hjälpte henne. Foto: SVT

Vilsen kvinna sökte Garbo-staty – fick eskort av fjällräddare

Uppdaterad
Publicerad

En gåtfull och skygg filmstjärna var orsaken till att fjällräddare och polis sökte efter en försvunnen kvinna på onsdagsmorgonen. Kvinnan letade efter statyn av Greta Garbo – och gick vilse. Men statyn fick hon se till sist.

Natten mot onsdag kontaktade en kvinna anhöriga och sa att hon var vilse. Hon befann sig i skogen i närheten av fäboden Stockholm, väster om Lillhärdal i Härjedalen.

Polisen larmade ut fjällräddare och polispatrull att söka efter kvinnan. Hon hittades som SVT rapporterat om vid sjutiden på morgonen.

Sökte efter filmikonens staty

Men där slutar inte historien. Kvinnan var nämligen ute för att leta reda på den staty av ikoniska filmstjärnan Greta Garbo, som ställts ut i skogen på denna plats. En unik installation av konsthallen Fotografiska i Stockholm. Placeringen i härjedalsskogen skulle symbolisera Greta Garbos skygghet.

Åke Frank, Lofsdalen, är fjällräddare och deltog i eftersöket av kvinnan.

– Vi var tre fjällräddare och två poliser, det var poliserna som hittade henne. När vi fick ner henne till bilen, sa hon att hon egentligen var ute för att leta efter den här Greta Garbo.

Eftersökarna ville också se Garbo

– Jamen, sa vi då: har du varit hele natta och frysit, då ska vi hjälpa dig. Vi var också lite intresserade av att se en ”käring” ute i skogen, säger Åke Frank.

Sagt och gjort – fjällräddare och poliser tog reda på den exakta platsen, och följde med kvinnan till statyn ute i skogen.

– Hon hade ju varit ute hela natten, men det vart ett lyckligt slut.

Hon var vid god vigör?

– Jodå, hon frös och var lite blöt. Men hon hade skött sig ypperligt, tagit det lugnt och satt sig ner vid en bäck. Hon var lite rädd för björn, så hon tänkte att om hon sätter sig vid bäcken så hör hon inget, berättar Åke Frank.

”Fick träffa sin idol”

– Hon var så nöjd så, och hon blev ännu mer nöjd när hon fick träffa sin idol ute i skogen, säger Åke Frank.

Statyn av Greta Garbo står cirka 200 meter från landsvägen, i en skogsglänta. Foto: SVT

Borde statyn skyltas bättre, tycker du?

– Den ska väl inte vara för allmänheten vad jag förstår. Det ska vara en viloplats, hon var ju lite skygg den där tanten, säger Åke Frank till SVT.

Härjedalens kommun har på sin hemsida lämnat några instruktioner för intresserade, hur man hittar till statyn i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.