”Vindkraft, vår tid största bluff”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har i en serie under veckan granskat vindkraften. Stora parker byggs och fler planeras men till vilket pris? Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Idag finns 2500 vindkraftverk i Sverige, om några år kan den siffran bli 20000. Bara i Jämtland och Västernorrland planeras det sammantaget 3000 verk. SVT har under senaste veckan granskat vindkraften i en serie av reportage. Frågor som ekonomi, landskapsförändring, djur och säkerhet har beröts.

Hundratals inlägg

Vindkraften berör många och på sociala medier har debatten var het under veckan. På facebookgruppen #DinRöst skrev en person, ”Vindkraften är vår tids största bluff. Den är allt annat än klimatneutral”. Andra inlägg har varit, ”Men om man ser med öppna ögon mot miljön så är det bara bra att det byggs ut vindkraft, nog är det väl bättre med lite ljud än ett stort svart moln??!!” och ”Vindkraften betalar sig aldrig. Dessutom en enorm fågel mördare”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet