Sjöflygplanet sjönk i Äcklingen efter några minuter. De tre männen ombord hann rädda sig ut. Foto: Jan-Olof Pettersson

Vittnet berättar om flygkraschen i Äcklingen

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Olof Pettersson var ute med sin båt i lördagens vackra väder, när han fick se sjöflygplanet krascha under landning på sjön.

Det var strålande sol och spegelblankt på sjön Äcklingen i Skäckerfjällen, norr om Åre, på lördagen. Det fick Jan-Olof Pettersson från Aspås att ge sig ut med båten för se flygarna, som ÖP först berättade om. Han var nyfiken på att få se planet landa – men han tror också att det kan ha bidragit till flygolyckan.

– Jag misstänker att de nog felbedömt sin höjd, eftersom det var helt stiltje och då är det svårt att se några referenser, säger han.

Snurrade runt

Det lilla planet var 100-150 meter framför honom när det girade och samtidigt dök ganska kraftigt.

– Jag såg direkt att det höll på att gå åt pipan.

En vinge tog i vattnet och det fick planet att snurra runt i sidled innan det blev stående på rätt köl men med nosen ner i vattnet. Flera båtar var ute på sjön och kom snabbt till olycksplatsen.

– Jag kom fram kanske en minut efter och såg att det var tre killar som låg och flöt och klamrade sig fast vid planet, säger Jan-Olof Pettersson.

Fick skärsår

Männen hade lyckats ta sig ut själva och berättade att ingen mer fanns i planet, som hade börjat ta in vatten direkt vid nedslaget.

– Det var skönt. De var ju mörbultade och så men inte avsvimmade. En av dem var blodig i ansiktet, jag tror det var skärsår och en fraktur på armen.

En större båt var också framme och hjälpte de drabbade. Efter tre-fyra minuter sjönk planet, och flygarna ville sätta ut en boj för att markera platsen.

– Men jag hörde att en av dem hade ont och var chockad, så då tog jag iland honom, berättar Jan-Olof Pettersson.

Där mötte personer från ett närliggande litet flygfält upp. En ambulanshelikopter var snabbt på plats och flög den skadade till sjukhus, och räddningstjänsten bedömde att han hade lättare skador.

Sjöflygplanet sjönk efter några minuter och ligger nu på flera meters djup. Foto: Jan-Olof Pettersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.