Nu räknas kryssen till Riksdagen. Kan Hanna Wagenius kryssa sig förbi Per Åsling på Centerpartiets lista? Foto: TT /SVT

Wagenius utmanar Åsling

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår sluträkningen av riksdagsvalet och när det gäller centerns riksdagsmandat är det ännu en öppen fråga.

När röstsedlarna från valet kontrollräknas så räknas också kryssen. Just nu – onsdag förmiddag – kontrollräknas riksdagsvalet på Länsstyrelsen i Östersund.

Idag har Jämtlands län fyra fasta riksdagsmandat; Socialdemokraterna har två och Moderaterna och Centerpartiet har ett var.

Enligt det preliminära valresultatet tar Sverigedemokraterna ett av Socialdemokraternas fasta mandat, men länet får den här gången ett utjämningsmandat, det går till socialdemokraterna som får behålla sina båda mandat.

Kryss-utmanare inom C

Centerns mandat innehas idag av Per Åsling som också är förstanamn på valsedeln. Men när 35 av 82 valdistrikt är räknade så har nummer två på listan, Hanna Wagenius tagit lite rygg på Åsling. Per Åsling har nu 877 kryss, Hanna Wagenius har 644.

Socialdemokraterna representeras på Jämtlands-bänken idag av Anna Caren Sätherberg och Kalle Olsson. Sätherberg står först på valsedeln och Olsson är tvåa, men när kryssen räknas så är Olsson den överlägset popluläraste av dessa två. Han har 1514 kryss mot Sätherbergs 539.

Ohotat i M

Moderaternas riksdagsmandat innehas idag av Saila Quicklund och hon ser ut att få behålla sin plats, då hon i princip är ohotad när det gäller kryssräkningen.

– Vi räknar med att vara klara med riksdagsvalet först på fredag morgon, säger Cecilia Skoog som är jurist och valansvarig på Länsstyrelsen i Östersund.

Valmyndigheterna ska ha resultatet senast klockan 11 på fredag.

Sluträkningen kan följas i realtid på Valmyndighetens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet