Yasmine Younes från Östersund berättar hur hon upplevde explosionen i Beirut. Foto: SVT, TT

Yasmine fanns på plats när Beirut skakades i grunden

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 augusti exploderade ett lager i Beiruts hamn. Förödelsen i de centrala delarna av Libanons huvudstad saknar motstycke, i alla fall under fredstid. Yasmine Younes från Östersund fanns på plats och hon blir fortfarande skakad när hon ska berätta om vad som hände.

– Jag trodde att ett krig brutit ut. Och jag var övertygad om att det skulle komma ytterligare smällar, förklarar Yasmine.

2006 var det krig i Libanon. Också då fanns Yasmine på plats och även om hon då bara var ett litet barn så minns hon fortfarande skräcken som spred sig.

Den här gången tog det tid innan allmänheten fick reda på vad som hänt.

– Familjen började ringa från Sverige för att ta reda på om jag drabbats. Även om hela lägenheten skakade av explosionen så var jag ju fysiskt oskadd.

I dag vet vi att cirka 200 personer dödades och 6 000 skadades av explosionen. Allt det här har lett till att Libanons politiska ledning tycks ha förlorat all förankring hos allmänheten.

Här i klippet kan du se Yasmines berättelse om dagarna som skakade Beirut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.