Sökinsatsen avslutad – inga överlevande hittade i rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Sökoperationen efter överlevande i Beirut har avslutats utan att någon människa hittats vid liv.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren menar att operationen blivit en symbol för folkets misstro.

– Människor tar saken i egna händer när myndigheter inte agerar, säger hon i Aktuellt.

Efter en dag av intensivt sökande efter överlevande avslutades räddningsoperationen på fredagskvällen utan att någon överlevande hittats.

Tidigare kom uppgifter om att ett chilenskt räddningsteam hört hjärtljud från rasmassorna efter den stora explosionen i Beiruts hamn för en månad sedan, men under fredagen sjönk hoppet.

Explosioner i Beirut 2020

– Vi pratade med den chilenska räddningspersonalen tidigare i kväll, de sa att de varit helt säkra på att det fanns liv här i rasmassorna tidigare under natten, men att man inte funnit några sådana tecken de senaste timmarna, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i Aktuellt.

”Människor tar saken i egna händer”

Hon menar att det senaste dygnet inneburit både hopp och ilska för libaneserna. I programmet berättar hon om hur det chilenska räddningsteamets sökhund fått hjältestatus.

– Ett av de stora nyhetsprogrammen i Libanon öppnade med en bild på det chilenska räddningsteamets sökhund med budskapet till landets politiker: ”Den här hunden gjorde ert jobb”, säger hon och fortsätter:

– På ett sätt har den här räddningsoperationen blivit en bild av misstron mot myndigheterna här i Libanon, att människor tar saken i egna händer när myndigheterna inte agerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet