Migrationsverkets förvar används för personer som ska avvisas eller utvisas. Inrikesminister Anders Ygeman säger att det behövs fler förvarsplatser. Arkivbild. Foto: TT

Ygeman kritiserar polisen efter kvinnovarning

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är kritisk mot att polisen i Östersund avrått kvinnor från att vistas ensamma ute nattetid, av rädsla för att de ska utsättas för brott.

– Jag tycker det är tveksamt... Ska man gå ut med varningar – vilket kan vara påkallat för brottslighet – då måste man ha en konsekvent varning. Det blir lätt att man varnar kvinnor för att gå ut på kvällarna, men man varnar inte män för att gå ut på krogen, trots att det är betydligt större brottsrisk där. Och man varnar inte för att gå på fotbollsderbyn, trots att vi vet att det är enorma ordningsstörningar där, säger Ygeman i samband med torsdagens EU-möte i Bryssel.

Spär på rädslor

– Jag tror att man ska vara försiktig med den här typen av varningar från polisen. Det riskerar att spä på rädslor, snarare än att göra människor tryggare, anser inrikesministern.

Ville inte ha fler brottsoffer

Polisen i Östersund har fått kraftig kritik från flera håll efter det att man i måndags på en presskonferens gick ut och varnade kvinnor i staden för att gå ute ensamma nattetid. Detta efter att flera kvinnor utsatts för våld utomhus.

Polisen förklarar varningen med att det hänt ”allvarliga saker på kort tid” och att man inte vill ha flera brottsoffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.