Ytterligare en sprängkista har hittats i Lit. Reporter Sara Leijman är på plats. Foto: SVT

Ny sprängkista hittad i Lit – experter på väg

Uppdaterad
Publicerad

Nu på förmiddagen kommer experter till Lit för att undersöka de sprängkistor som hittats vid återvinningen och vid elljusspåret. Efter olyckan i Lugnvik förra veckan då en sprängkista exploderade och en person omkom startade Östersunds kommun en inventering för att ta reda på om det finns fler sprängkistor på kommunens områden. Den inventeringen har hittills lett till att två sprängkistor upptäckts i Lit.

Sprängkistorna i Lit har under natten bevakats av väktare.

– Vad vi förstår har även kistan vid elljusspåret funnits där lång tid, precis som kistan vid återvinningscentralen. Det i sig är dock ingen anledning att inte ta det på allvar. Båda sprängkistorna kommer att undersökas under fredagsförmiddagen, säger Anders Wennerberg, kommundirektör, i pressmeddelandet.

Sprängolyckan i Lugnvik

Ska undersökas av sprängämnesexpert

Kommunen skriver att en låsexpert ska försöka öppna de båda kistorna som nu hittats i Lit. Även polis och sprängämnesexpert kommer att delta.

Expert kommer även att besöka olycksplatsen i Lugnvik där en person omkom och en skadades svårt.

”Man befarar att det kan finnas kvar odetonerat explosivt material som spreds inom arbetsplatsen och i den kringliggande terrängen vid explosionen”, skriver kommunen.

SPRÄNGKISTA

En sprängkista är ett sorts kassaskåp där man förvarar sprängämnen. Den ska vara inbrottsäker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet