Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av grunderna i offentlighetsprincipen – därför borde även handläggarnas första utkast ha presenterats för politikerna säger Nils Funcke. Foto: Janerik Henriksson/TT

Yttrandefrihetsexpert om Åre kommuns agerande: ”Politiker borde gå i taket och reagera”

Publicerad

Att handlingar skulle raderas från Åre kommuns interna system är väldigt allvarligt, säger Nils Funcke som är expert inom yttrandefrihet och offentlighetsprincipen.

Lika allvarligt är det att politikerna inte fick ta del av handlingarna, menar han.

Enligt Nils Funcke ska handlingar som kan tillföra ett kommande beslut något, också vara tillgängliga. De ska arkiveras ihop för att både politiker och allmänheten ska förstå beslutet.

– Det är den normala gången, säger han.

Rödkullen

Ändå uppmanade tillförordnade samhällsbyggnadschefen Jonas Törngren till att radera ett tjänsteyttrande om Rödkulleprojektet ur kommunens system.

Kan man inte förstå samhällsbyggnadschefen som menar att det kan bli förvirrande om det ligger flera olika utkast?

– Nej, jag har ingen förståelse för det resonemanget, säger Nils Funcke.

I videon berättar han varför det är viktigt att politiker har tillgång till olika typer av handlingar och vad det kan innebära för allmänheten om allt inte finns med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rödkullen

Mer i ämnet