Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
100-åriga Ingrid är en av de länsbor som bedragarna valde ut. Nu står sex män, mellan 20 och 65 år, står inför rätta vid Västmanlands tingsrätt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

100-åriga Ingrid lurades av bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Redan när den unge mannen kom innanför dörren hemma hos Ingrid kände hon en olustkänsla. Han sa att han var från bankens säkerhetsavdelning och att hennes konto blivit hackat. Trots att Ingrid kände till att bedragare härjade, lyckades mannen lura av henne både bankkort och kod.

– Jag är så besviken på mig själv. Det är förbluffande att jag fortsatte, trots att jag var medveten om att jag inte skulle ge mig in i det, säger hon.

Hon tar emot vid dörren. Innan vi får komma in till henne har hon kontrollerat att reportern verkligen är den som hon sett på TV samma morgon.

– Ja, dig känner jag ju igen, säger hon och ler och vänder sedan runt rollatorn och går mot vardagsrummet.

– Jag trodde att jag var starkare, att jag skulle kunna stå emot, men det kunde jag inte.

Hon är 100 år och en av de länsbor som bedragarna valde ut. Med hennes bankkort och kod lyckades de ta ut 10 000 kronor från hennes konto.

Lurade äldre på miljonbelopp

Sex män mellan 20 och 65 år står inför rätta vid Västmanlands tingsrätt. Rättegången inleddes i december och sista rättegångsdag är planerad till 3 februari 2020. De är åtalade för bedrägerier mot 69 äldre personer till ett värde av minst 2 miljoner kronor.

– Vissa har blivit av med mer, men för många handlar det om några tusen kronor, säger advokat Ida Kornhall, som representerar samtliga äldre målsägande.

De sex personerna har kartlagt och ringt upp äldre personer över hela Västsverige. Minst 18 av de drabbade är från Jönköpings län. Alla är över 90 år.

Ingrid vill vara anonym, hon heter egentligen något annat. Hon skäms för att hon lät sig luras, men tycker att det är viktigt att berätta hur det gick till för att varna andra.

Hör Ingrid berätta om mötet med bedragaren i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer