Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Victor Egerbos grafittiverk kommer att pryda Länsmuseet i Jönköpings fasad. Han berättar om tankarna bakom i klippet ovan. På bilden syns även producenten Jonas Nilsson. Foto: Frida Lindhe/SVT

14 meter graffiti ska upp på länsmuseets fasad: ”Släpps in i finrummet”

Publicerad

Victor Egerbo har hållit på med graffiti sedan han gick på gymnasiet. Då var det något han gjorde i hemlighet för att inte åka fast. Men nu ska hans verk ställas ut på – och pryda fasaden på – Jönköpings läns museum.

Det handlar om ett graffitiprojekt som pågått under våren där Victor Egerbo har tagit del av konstverk från museets naiva samling – och sedan skapat sina egna verk med dem som utgångspunkt.

Se bilder på konstverken och följ med när han skapar dem i klippet ovan.

Sammanlagt är det fyra verk – helt i graffiti – som ska ställas ut på länsmuseet. Ett av dem är 14 meter brett och ska pryda museets fasad.

– Vad jag vet så är det första gången som graffiti visas på museet, det är inte heller så vanligt att konstformen släpps in i finrummet, säger producenten Jonas Nilsson.

”Skräckblandad förtjusning”

Det är också första gången som Victor Egerbos verk visas upp på en riktig utställning.

– Det är en skräckblandad förtjusning kopplat till vad någon annan ska tycka och tänka om det jag målar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.