Hör åklagare Heléne Thomasson berätta om händelseförloppet innan huset i Anneberg började brinna och en kvinna omkom i lågorna. Foto: SVT / Mikael Fritzon TT

16-åring som misstänks för dådet i Anneberg är släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige kille som är misstänkt för mord samt grov mordbrand i Anneberg för två veckor sedan har släppts ur häktet. Han är dock fortfarande misstänkt för brotten som han delvis erkänner.

Efter att ha suttit häktad i två veckor så släpptes 16-åringen på torsdagen, vilket P4 Jönköping var först med rapportera.

– Det stämmer att jag hävde häktningen av 16-åringen. Misstankarna om mord och grov mordbrand kvarstår alltjämt men min bedömning är att han inte kan påverka utredningen i någon större utsträckning, säger åklagare Heléne Thomasson.

Mordbrand Anneberg

Thomasson säger till SVT att 16-åringen har gjort vissa medgivanden och lämnat en berättelse om vad som hänt under aktuell eftermiddag och kväll. Han har bland annat medgivit att det var han som startade branden inne i bostaden.

Omhändertagen enligt LVU

Hans Kristian Renström, som är 16-åringens försvarare säger att trots att 16-åringen släppts från häktet så släpps han inte helt på fri fot. Han omhändertas enligt LVU av socialtjänsten på den ort i mellansverige där han är skriven.

Försvarsadvokaten vill inte närmare gå in på hur hans klient mår eller ställer sig till anklagelserna.

Ytterligare tre unga personer är misstänkta i fallet, misstankarna mot dem har dock försvagats och gäller numera enbart ofredande.

Kvinna avled

I samband med branden i en villa i Anneberg den 3 februari omkom en kvinna som bodde i huset. Enligt uppgifter till SVT var det under samma dag som branden bröt ut stökigt kring huset med ungdomar som rörde sig där. En polispatrull larmades till adressen i samband med detta och den nu omkomna kvinnan ska ha berättat att hon utsatts för trakasserier.

– Vi har ännu inte någon identifiering av kroppen som påträffades i bostaden och vi vet inte när den analysen är klar eller när vi kan få ett slutligt dödsfallsutlåtande, säger Thomasson.

Nedan ett klipp från då den 16-årige killen häktades – nu har han alltså släppts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbrand Anneberg

Mer i ämnet