Bild från polisens förundersökning. Huset i Anneberg i Nässjö kommun som förstördes i branden och där en kvinna hittades avliden. Foto: Polisen

17-åring döms för mord efter branden i Anneberg

Uppdaterad
Publicerad

Den numera 17-årige pojke från Örebro som erkänt att han tände eld på ett hus i Anneberg i Nässjö kommun, där en kvinna omkom, har nu dömts av Eksjö tingsrätt. Han döms till fyra års sluten ungdomsvård för för mord och mordbrand.

Efter rättegången mot 17-åringen genomfördes en rättspsykiatrisk undersökning. Den undersökningen visade att pojken inte led av någon psykisk störning i samband med händelsen som inträffade den första februari i år.

Pojken har medgett att att det var han som tände eld i huset, men uppgav i förhör att han inte trodde att kvinnan var kvar och att det inte var hans mening att hon skulle dö.

Sluten ungdomsvård

Eksjö tingsrätt skriver i sin dom att man anser att pojken är skyldig till mord och mordbrand och dömer honom till fyra års sluten ungdomsvård vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård.

Han ska även betala skadestånd till den döda kvinnans anhöriga på sammanlagt 180 000 kronor.

Åklagare Helene Thomasson säger till SVT att hon är nöjd med domen.

– Det är ett rimligt straff, det motsvarar livstids fängelse för en vuxen, säger hon.

17-åringens två kamrater som var med vid händelsen döms till ungdomsvård och ungdomstjänst för ofredande och för att inte ha slagit larm i samband med branden.

Trakasserade kvinnan

Enligt domen ska de tre ungdomarna samma dag som händelsen skedde ha börjat med att trakassera kvinnan på en buss mellan Eksjö och Anneberg, de hoppade av vid samma hållplats och ungdomarna följde efter kvinnan till hennes hem. De ska ha ropat glåpord till henne, spottat på henne och kastat föremål. Framme vid huset fortsatte trakasserierna och kvinnan larmade då polisen

Polisen kom till platsen och tog upp en anmälan om ofredande, då fanns ungdomarna inte i närheten.

Men de återvände senare under kvällen och 17-åringen har erkänt att han då tände eld på en plastförpackning med näsdukar inne i kvinnans hem.

Brandförloppet gick snabbt och villan övertändes. Ingen av ungdomarna larmade SOS, det gjorde kvinnan själv och annan allmänhet i Anneberg. Kvinnan hittades sedan död i brandresterna.

Så var rättegången:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.