Försvarsadvokat Hans-Christian Renström säger att stämningen inne i rättssalen var tryckt och spänd. Foto: Emma Johansson/SVT

Dödsbranden i Anneberg – tryckt stämning under rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen är tryckt i rättegångssalen där förhandlingen om mord och grov mordbrand i Anneberg inleddes på tisdagen. De tre ungdomarna som misstänks för olika brott i samband med branden är tystlåtna.

Den kille i övre tonåren som misstänks för mord och mordbrand sitter tyst i salen och lyssnar på åklagaren. Hans advokat meddelar att han erkänner att han tände eld på en plastpåse i huset, men att han inte hade uppsåt. Han nekar därför till både mord och grov mordbrand. Kvinnans tre barn kräver 60 000 kronor var i skadestånd av honom.

– Allt gick väldigt snabbt och han insåg inte att det skulle få den utvecklingen som det fick, säger försvarsadvokat Hans-Christian Renström och fortsätter:

Mordbrand Anneberg

– Jag tror att alla är berörda av den här rättegången, det är tryckt stämning inne i rättsalen.

Film från övervakningskamera

Åklagare spelar upp filmen från bussens övervakningskamera som visar hur två av ungdomarna trakasserar kvinnan genom att kasta föremål på henne, som tuggummi och skräp. Tjejen ska ha kastat runt 25 gånger.

Den döda kvinnans son hördes som vittne och han berättade om sin mammas misstänksamhet till myndigheter och att hon inte skulle ha ringt polisen om hon inte kände sig allvarligt hotad. Han berättar också att det är jobbigt att vara i rätten och höra om sin mammas sista dag, men att han vill få svar på vad som hände.

Tjej nekar till åtalspunkterna

Den ena killen erkänner att han ofredade kvinnan och underlät att larma om branden.

”Det är tragiskt att hon behövde sätta livet till för att ungdomar hade tråkigt” säger han i förhör i rätten. ”Jag tänkte att det här har gått åt helvete” säger han att han tänkte när branden startade.

Tjejen är åtalad för samma åtalspunkter, men hon nekar till brott. Hon säger till SVT Nyheter Jönköping att det är jobbigt att vara med på rättegången och att hon ångrar det som hände.

Rättegången varar i tre dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbrand Anneberg

Mer i ämnet