Anders Tolke, 16-åringens advokat i målet om mordet på hemlöse Gica. Foto: SVT

16-åringens advokat: Domen inte överraskande

Uppdaterad
Publicerad

16-åringens advokat Anders Tolke är nöjd med att domen i målet om mordet på hemlöse Gica stämmer överens med vad hans klient berättat. Även 14-åringens advokat är nöjd sedan hans klient friats helt.

Tingsrätten i Jönköping dömde i dag den åtalade 16-åringen till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel i målet om mordet på 48-årige hemlöse EU-migranten Gheorghe Hortolomei-Lupu, kallad Gica. Den 14-åring som det förts så kallad bevistalan mot, friades helt.

– Man har ogillat åtalet i de riktigt allvarliga delarna och det är i linje med vad min huvudman har berättat. Att han skulle dömas för misshandel visste vi sen tidigare. Det är i enlighet med vad han har medgivit att han har gjort. I den delen var domen inte överraskande, säger Anders Tolke.

Rättens ordförande hade kritik mot utredningen, att man inte tillkallat rättsläkare tillräckligt snabbt?

– Det är riktigt att det fick stor betydelse under huvudförhandlingen och uppenbarligen i domen också. Hade det skett hade man kunnat ha ett säkrare underlag än vad som blev fallet. säger Anders Tolke.

Han är dock kritisk till tingsrättens bedömning att de två pojkarna ”agerat tillsammans och i samförstånd vid misshandeln” av den hemlöse mannen, skriver TT.

– Det har inte varit fråga om att man kommit överens om någonting innan, eller ens på plats. Det har varit ett skeende som helt enkelt eskalerat, och då är det svårt att säga vad som sker i samförstånd, och vad som inte gör det, säger Anders Tolke.

14-åringens advokat: Väntat men glädjande besked

14-åringens advokat Martin Cullberg är nöjd med rättens beslut, skriver TT.

– Det var ett väntat besked, men det är givetvis glädjande. Det är en total framgång för försvaret i det här målet. Jag sa redan innan rättegången skulle börja att jag utgick ifrån att min huvudman inte skulle dömas för någonting som hade med att orsaka den här mannens död att göra.

Hur mår din klient?

– Han mådde jättebra när processen avslutades. Han tyckte det är jätteskönt att få lägga det här bakom sig. Jag har inte hunnit tala med honom efter att domen har kommit, men jag har pratat med hans pappa som var mycket, mycket lättad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet