Gravljus och blommar har lagts på platsen i Smedbyparken där mannen hittades död. Foto: Andreas SöderlundVisa alla (2)
Visa alla (2)

48-åriga Gica hittades död vid sin sovplats – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Gica, en 48-årig man som försörjde sig på att tigga och panta, brukade sova utomhus i en park. Vid hans sovplats hittades han sedan död i början av augusti. Den 28 december meddelades domen: En 16-åring döms för grov misshandel, men rätten anser det inte styrkt att pojkarna dödat Gica.
Detta har har hänt i den uppmärksammade dödsmisshandeln i Huskvarna.

Gheorge Hortolemei-Lupu, eller Gica som han kallades, föddes i Rumänien 1970. Där arbetade han som sättare på ett tryckeri. Han var tidigare gift och hade två barn. För åtta år sedan lämnade han landet efter han blivit arbetslös. Han hoppades då i stället få ett ordnat liv i Sverige.

Gica var välkänd i Huskvarna och under de senaste fyra åren levde han som hemlös i staden, på dagtid satt han ofta utanför en galleria. Han besökte också den ideella organisationen Kyrkhjälpen och pingstkyrkans gudstjänster. 

Gheorge Hortolemei-Lupu, eller Gica som han kallades av vännerna.
Ljus vid grönområdet och platsen i Huskvarna där Gica bodde.
Gravljus och blommar har lagts på platsen i Smedbyparken där mannen hittades död.
 • 8 augusti larmas polisen till det gamla fabriksområdet nära Smedbyn i Huskvarna. På plats finner polisen en död man som identifierades som 48-åriga Gica. En förundersökning om vållande till annans död inleds.
   
 • 15 augusti ändras brottsrubriceringen till mord efter att obduktionen blivit klar.
   
 • 26 augusti anhålls en 16-årig pojke i sin frånvaro. Teknisk undersökning genomförs och Nationellt forensiskt centrum (NFC) undersöker material som tros vara intressant i utredningen, bland annat en livboj.
   
 • 27 augusti grips 16-åringen och förhörs. Även två andra personer är av intresse för polisen; en som misstänks för misshandel av mannen under samma dygn och en tredje som misstänks för ofredande.
   
 • Det framkommer att det finns filmer som en del av bevisningen och åklagare går ut och söker allmänhetens hjälp med eventuella vittnesmål och ytterligare filmer som kan ha spridits i sociala medier.
   

 • 30 augusti häktas 16-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden. Åklagaren menar att det finns risk för undanröjning av bevis. 16-åringen nekar till brott.
   

 • Ytterligare en person, som är under 15 år, misstänks för mordet men häktas inte på grund av låg ålder men omhändertas av sociala myndigheter.
   

 • ”De har sparkat, slagit, knuffat och spottat på honom” säger en volontär som ofta träffade Gica till SVT, när det framkommer att 48-åringen ska ha trakasserats samma vecka som han mördades.
   

 • 3 september överklagar 16-åringen häktningen till hovrätten. Göta Hovrätt i Jönköping beslutar dock att fastställa tingsrättens beslut.
   

 • 13 september släpps 16-åringen från häktet efter omhäktesförhandlingen. Det innebär inte att han blir försatt på fri fot, i stället kommer han att tas omhand i förvar av sociala myndigheter enligt lagen om vård av unga (LVU).
   

 • 17 september häktas 16-åringen återigen, efter att åklagaren överklagat tingsrättens beslut till hovrätten.
   

 • 134 000 kronor samlas in av privatpersoner tillsammans med Kyrkhjälpen i Huskvarna. Pengarna ska gå till att transportera Gicas kvarlevor till Rumänien där han skall begravas.
   

 • Sju gånger ska sociala myndigheter ha gjort utredningar kring den misstänkte 16-åringen. Bland annat ska tidigare grundskola ha gjort tre orosanmälningar. Socialtjänsten har även gjort en polisanmälan av oro för pojken, men förundersökningen lades då ned.
   

 • 26 september hävs häktningen av 16-åringen. Misstankarna kvarstår men på grund av låg ålder överlämnas pojken till socialtjänsten. Enligt åklagaren har utredningen kommit långt men att man inväntar svar från NFC innan ett åtal är aktuellt.
   

 • 13 november hålls en kärleksmanifestation i Mjölkafållan i Huskvarna. Över 1000 personer samlas för att visa att kärleken är större än våldet på orten.
   

 • 19 november åtalas 16-åringen misstänkt för mord. Åklagaren beslutar att föra bevistalan mot 14-åringen. De båda pojkarna skyller på varandra men medger att de utfört visst våld mot Gica.
   

 • 28 november inleddes rättegången mot de båda misstänkta. Rättegången sker bakom lyckta dörrar och inga åhörare tillåts i rättssalen.
   

 • 28 december kom domen: Den 16-årige pojken döms till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande, inte för mord eller synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, som åklagaren hade yrkat på. 14-årigen frias helt, enligt tingsrättens dom.

 • 18 januari – åklagaren överklagar domen: I domen från december menade tingsrätten att det inte kunde uteslutas att någon annan varit på platsen och orsakat Gicas död, efter att de båda tonåringarna lämnat platsen. Den bilden delar inte åklagaren, och överklagar domen. Ny bevisning ska ha inhämtats, enligt åklagaren.

 • 7 mars – Förhandlingarna inleddes i Göta Hovrätt

 • 20 mars – Förhandlingarna avslutas i hovrätten: Åklagaren Linda Schön yrkade på att 17-åringen skulle fällas för mord – i tingsrätten dömdes han för grov misshandel. 17-åringens försvarare, Anders Tolke, trodde inte att domen i hovrätten skulle förändras eftersom han menar att det inte framkommit något avgörande nytt jämfört med rättgången i tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet
Mer Jönköping
Mer Nyheter