Under torsdagen hölls en ny häktningsförhandling Foto: SVT/Fredrik Weibull

Omhäktningsförhandling av mordmisstänkt 16-åring

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade Jönköpings tingsrätt att släppa den 16-åring som misstänks för mordet på 48-årige Gica som ägde rum i Huskvarna i augusti. Tingsrätten beslutade att pojken ska släppas från häktet, men fortsätta att vara i förvar. Åklagaren Linda Schön är mycket missnöjd med tingsrättens beslut.

Jönköpings tingsrätt höll på torsdagen omhäktningsförhandlingar mot den 16-åring som misstänks för mordet på 48-årige EU-migranten Gica i Huskvarna i augusti. Han sitter sedan två veckor häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den misstänkte fördes in i rättsalen med en grön jacka över huvudet. Rättens ordförande chefsrådman Agnera Lilja bad pojken ta av jackan såpass mycket att hon kunde se hans ansikte, något han gjorde.

Åklagare Linda Schön begärde att häktningen skulle förlängas och restriktionerna skulle begränas. Restriktionerna innebär att 16-åringen bara har haft begränsad möjlighet till kontakt med andra.

Slipper sitta i häktet

Tingsrätten hävde dock häktningen av 16-åringen. Det innebär inte att han blir försatt på fri fot, i stället kommer han att tas omhand av de sociala myndigheterna enligt lagen om vård av unga (LVU).

– Vi bedömer att en betryggande övervaknings kan ges på ett SIS-hem och häver därför häktningsbeslutet, sade chefsrådman Agneta Lilja när hon meddelade tingsrättens beslut.

Tingsrätten meddelade även att 16-åringens restriktioner hävs.

Åklagare Linda Shön är inte nöjd med tingsrättens beslut att släppa den 16-årige misstänkte pojken. Foto: SVT

Åklagaren mycket missnöjd

Åklagaren Linda Schön är mycket missnöjd med tingsrättens beslut.

– Jag delar inte tingsrättens beslut utan anser att det finns synnerliga skäl för häktning och tycker att det finns en påtaglig kollusionsrisk, det är precis det en häktning är till för, att man inte ska kunna påverka andra förhörspersoner.

Hur påverkar detta ditt fortsatta arbete?

– Från och med nu måste vi vara extra uppmärksamma på om någon förändrar sina utsagor och om det skulle ske något övergrepp i rättssak, säger Schön till SVT.

16-åringens advokat skriver till SVT:

”Min huvudman förnekar fortfarande bestämt delaktighet i mannens död.

Beträffande tingsrättens beslut är det självklart en stor lättnad för en så ung person att inte behöva vara frihetsberövad på häkte.

Med hänsyn till min tystnadsplikt samt pågående förundersökning kan jag inte lämna ytterligare kommentarer”

Misstankarna mot 16-åringen kvarstår och han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för mord. Ytterligare en person under 15 år är misstänkt för samma brott. Även han är omhändertagen av de sociala myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet