Anders Tolke advokat till den 17-årige pojke som döms för grov misshandel av en hemlös man i Huskvarna förra sommaren. Foto: TT/Arkiv

17-åringens advokat: ”Min klient är nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Tolke, advokat till den 17-åring som av hovrätten nu anses vara skyldig till hemlöse Gicas död i en park i Huskvarna i somras, är nöjd över hovrättens dom. – Men jag delar inte deras åsikt, säger han.

Vid lunchtid under fredagen fastställde hovrätten domen mot den 17-åring som erkänt att han misshandlade hemlöse 48-årige Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu. Hovrätten menar, precis som tingsrätten, att 17-åringen ska dömas till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel.

Dock anser man, till skillnad från tingsrätten, att det är utom all rimlig tvivel att det var de båda tonåringarnas misshandel av Gica som ledde fram till hans död. Men eftersom Gicas fysiska kondition var så svag och det inte fanns något uppsåt att döda honom så ändrar man inte straffet.

Fallet ”Gica”

Nekar till att ha dödat mannen

– Eftersom domen gick min klient väg så är jag nöjd, säger 17-åringens advokat Anders Tolke. Dock delar vi inte hovrättens uppfattning om att det är ställt utom rimlig tvivel att de orsakat mannens död. Jag menar att det fortfarande finns ett tidsspann som inte är klarlagt.

Hur har din klient reagerat över domen?

– Han är nöjd över domen men står fast vid förnekandet av att ha orsakat mannens död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet